Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

11-02-2016 | Artikel | Uitgave 1/2016

Tijdschrift voor Psychotherapie 1/2016

Mindfulness Based Emotion Regulation Training bij patiënten met borderlinepersoonlijkheidsstoornis

Resultaten van een pilotstudie in een klinische behandeling

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Psychotherapie > Uitgave 1/2016
Auteurs:
Monique Veerkamp, Rinske Gotink, Dr. Maartje Schoorl

Samenvatting

Mindfulness wordt gezien als een belangrijke vaardigheid voor patiënten met een borderlinepersoonlijkheidsstoornis (BPS). De Mindfulness Based Emotion Regulation Training (MB-ERT) richt zich specifiek op het ontwikkelen van mindfulness en zelfcompassie bij deze doelgroep, die wordt gekenmerkt door problemen in de emotieregulatie. In een verkennend onderzoek is gekeken naar de toepasbaarheid en klinische effecten van MB-ERT als modulair aanbod. Tien patiënten met BPS in klinisch-psychotherapeutische behandeling in het Centrum Persoonlijkheidsstoornissen Jelgersma te Oegstgeest volgden de MB-ERT van februari tot juni 2013. Gemeten werden mindfulnessvaardigheden, piekeren en borderlinesymptomen. Na afloop van de training vulden deelnemers bovendien een evaluatieformulier in. Ondanks de beperkingen van dit onderzoek zijn er aanwijzingen voor de veilige toepasbaarheid van MB-ERT bij patiënten met BPS binnen een klinische setting. Verbeteringen in mindfulnessvaardigheden, piekeren en borderlinesymptomen zijn significant.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Tijdschrift voor Psychotherapie

Het Tijdschrift voor Psychotherapie biedt informatie over nieuwe ontwikkelingen in de psychotherapie in binnen- en buitenland, over opleidingen, over wetenschappelijk onderzoek, over casuïstiek, over boeken en congressen.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2016

Tijdschrift voor Psychotherapie 1/2016 Naar de uitgave

EditorialNotes

Inleiding

Report

Gehoord

BookReview

Gelezen