Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

11-02-2016 | Artikel | Uitgave 1/2016

Tijdschrift voor Psychotherapie 1/2016

Als het slachtoffer dader wordt

Een schematherapeutische insteek in een orthopsychiatrisch centrum

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Psychotherapie > Uitgave 1/2016
Auteurs:
Martine C. van der Laan, Hinke Hiemstra

Samenvatting

Van de populatie van De Fjord, een orthopsychiatrisch centrum voor adolescenten met gedragsproblematiek, blijkt een groot aantal slachtoffer te zijn geweest van uiteenlopende vormen van geweld. In dit artikel wordt aan de hand van literatuuronderzoek geïnventariseerd welke psychologische mechanismen ten grondslag liggen aan de vicieuze cirkel die van slachtoffers daders maakt. De wijze waarop deze psychologische mechanismen tijdens de behandeling aandacht krijgen, wordt aan de hand van casuïstiek uiteengezet. Mogelijk is schematherapie een geschikte behandeling voor slachtoffers die dader worden, omdat het mechanismen die predisponeren tot daderschap doorbreekt, terwijl het mechanismen die ertegen beschermen versterkt.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Tijdschrift voor Psychotherapie

Het Tijdschrift voor Psychotherapie biedt informatie over nieuwe ontwikkelingen in de psychotherapie in binnen- en buitenland, over opleidingen, over wetenschappelijk onderzoek, over casuïstiek, over boeken en congressen.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2016

Tijdschrift voor Psychotherapie 1/2016 Naar de uitgave

BookReview

Gelezen

EditorialNotes

Inleiding