Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2011 | Uitgave 2/2011

Neuropraxis 2/2011

Cognitief functioneren bij patiënten die behandeld zijn voor een niet functionerende hypofysemacroadenoom en de effecten van hypofysebestraling1

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 2/2011
Auteurs:
Mw. drs. P. Brummelman, drs. M.F. Elderson, dr. R.P.F. Dullaart, dr. A.C.M. van den Bergh, drs. C.A. Timmer, dr. G. van den Berg, mw. dr. J. Koerts, prof. dr. O. Tucha, prof. dr. B.H.R. Wolffenbuttel, dr. A.P. van Beek
Belangrijke opmerkingen
psychologe en promovenda
medisch bioloog en promovendus
internist-endocrinoloog
radiotherapeut
neuropsycholoog
internist-endocrinoloog
neuropsychologe
internistendocrinoloog
internist-endocrinoloog
neuropsycholoog
Niet functionerende hypofysemacro-adenomen (NFA) zijn goedaardige tumoren van de hypofyse die door druk op de oogzenuwen uitval van het gezichtvermogen kunnen geven en tevens kunnen leiden tot verlies van de hypofysefunctie. De aanbevolen behandeling bestaat uit transsfenoïdale chirurgie soms gevolgd door radiotherapie indien er sprake is van een tumorrest of hergroei. De lokale tumorcontrole verbetert sterk door de toepassing van radiotherapie op de hypofyse (Van den Bergh et al., 2007). Naast deze positieve effecten op tumorcontrole, worden er cognitieve veranderingen gevonden in het geheugen en executieve functies (o.a. planning, cognitieve flexibiliteit en inhibitie) bij behandelde hypofysepatiënten (Guinan et L., 1998; Noad et al., 2004; Peace et al., 1997; Peace et al., 1998). Eerdere studies hadden echter als nadeel dat de patiëntenpopulaties heterogeen waren ten aanzien van de hypofyse aandoening en bovendien vaak klein waren.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Proefabonnement BSL Psychologie Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een proefabonnement heeft u toegang tot een aantal boeken, tijdschriften en online nascholing. Denk hierbij aan één geaccrediteerde e-learning. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.


BSL Psychologie Totaal 1 maand gratis: € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2011

Neuropraxis 2/2011 Naar de uitgave

OriginalPaper

Signalement

EditorialNotes

Woorden Vooraf