Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2011 | Uitgave 2/2011

Neuropraxis 2/2011

Een hersentumor: lokale beschadiging of ziek netwerk?

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 2/2011
Auteur:
Mw. dr. L. Douw
Belangrijke opmerkingen
neuropsychologe, postdoc onderzoeker
De Hongaarse schrijver Frigyes Karinthy stelde in zijn korte verhaal Ketenen uit 1929 dat alle mensen in de wereld met elkaar verbonden zijn via maximaal vijf andere personen. Hoewel Karinthy geen bewijs had voor deze aanname, bleek hij het wél bij het juiste eind te hebben. De bekende psycholoog Stanley Milgram bevestigde namelijk in de jaren 60 met een ingenieus brievenexperiment het vermoeden van Karinthy. Milgram stuurde 160 brieven naar willekeurig gekozen personen in de Verenigde Staten, waarin slechts één opdracht stond: zorg ervoor dat deze brief terechtkomt bij persoon X in Boston door hem door te sturen naar iemand die je bij voornaam kent en die misschien persoon X kent (Milgram, 1967). Het lijkt onwaarschijnlijk dat de brieven X zouden bereiken, maar bijna een derde van de brieven vond zijn weg naar Boston! Nog interessanter: de brieven kwamen gemiddeld na slechts vijf ‘tussenstations’ aan. Zo werden niet alleen de six degrees of separation voor het eerst wetenschappelijk aangetoond, maar werd ook voor het eerst een brug geslagen tussen de voorheen vrij wiskundige tak van de netwerkstudie en de sociale psychologie. Het is mede hierdoor dat de toepassing van netwerktheorie op een heleboel verschillende typen netwerken in zwang is geraakt.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Proefabonnement BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit online abonnement heeft u toegang tot meer dan 50 (hand)boeken en naslagwerken, 19 tijdschriften (o.a. GZ-psychologie en Kind & Adolescent Praktijk) en diverse e-learnings (van COMET tot schematherapie). Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2011

Neuropraxis 2/2011 Naar de uitgave

EditorialNotes

Woorden Vooraf

OriginalPaper

Signalement