Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Huisarts en wetenschap 11/2019

04-10-2019 | Onderzoek

Bruggenbouwers tussen wetenschap en praktijk

Auteurs: Marie-Louise Bartelink, Yvette Baggen, Diede Stevens, Martin Smalbrugge, Nynke Scherpbier, Roger Damoiseaux, Esther de Groot

Gepubliceerd in: Huisarts en wetenschap | Uitgave 11/2019

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Inleiding Arts-onderzoekers zijn praktiserende dokters die ook een academische rol hebben. Zij zijn bij uitstek degenen die wetenschap en praktijk kunnen verbinden. Wij onderzochten hoe arts-onderzoekers binnen de huisartsgeneeskunde en de ouderengeneeskunde aankijken tegen deze verbindende activiteiten, en welke belemmerende of bevorderende factoren ze daarbij ervaren.
Methode Kwalitatief onderzoek door middel van interviews met zeventien ervaren arts-onderzoekers. De interviews werden opgenomen, getranscribeerd en thematisch geanalyseerd.
Resultaten Arts-onderzoekers faciliteren de samenwerking tussen onderzoekers en clinici, wisselen informatie uit met beide zijden, hebben uitgebreide netwerken en betrekken actief de praktijk in het onderzoek en het onderzoek in de praktijk. Belangrijke factoren zijn een flexibele werkomgeving en voldoende tijd, geld en erkenning in de organisatie. Essentiële persoonlijke eigenschappen zijn goed kunnen netwerken, prioriteren en focussen.
Conclusie Om de klinische relevantie van wetenschappelijk onderzoek én de implementatie van academische inzichten in de praktijk te bevorderen, moet de verbindende functie van de arts-onderzoeker worden herkend, gefaciliteerd en gewaardeerd. Extra aandacht voor de vaardigheden die een bruggenbouwer nodig heeft, zou goed zijn, ook in de training van aios-onderzoekers.
Metagegevens
Titel
Bruggenbouwers tussen wetenschap en praktijk
Auteurs
Marie-Louise Bartelink
Yvette Baggen
Diede Stevens
Martin Smalbrugge
Nynke Scherpbier
Roger Damoiseaux
Esther de Groot
Publicatiedatum
04-10-2019
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Huisarts en wetenschap / Uitgave 11/2019
Print ISSN: 0018-7070
Elektronisch ISSN: 1876-5912
DOI
https://doi.org/10.1007/s12445-019-0303-8

Andere artikelen Uitgave 11/2019

Huisarts en wetenschap 11/2019 Naar de uitgave