Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

14-01-2020 | Artikel | Uitgave 1/2020

Neuropraxis 1/2020

Blije gezichten en andere beloningen: aandacht voor positieve informatie als beschermend mechanisme tegen depressie

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 1/2020
Auteurs:
Charlotte Vrijen, Catharina A. Hartman, Peter de Jonge, Albertine J. Oldehinkel
Belangrijke opmerkingen
Charlotte Vrijen promoveerde op 13 mei 2019 aan de Rijksuniversiteit Groningen op ‘Happy faces and other rewards. Different perspectives on a bias away from positive and toward negative information as an underlying mechanism of depression’, met als promotoren Albertine J. Oldehinkel, Catharina A. Hartman en Peter de Jonge. Dit artikel is een beknopte versie van de Nederlandse samenvatting van dit proefschrift.

Samenvatting

Positieve informatie roept vaak sterke reacties op, maar niet bij iedereen. Wie minder sterk reageert op positieve informatie heeft een zogenaamde lage positieve bias. In dit onderzoek is nagegaan of zo’n lage positieve bias tijdens de adolescentie een voorspeller is van latere depressie en wat de implicaties zijn van een lage positieve bias in het dagelijks leven. Daarnaast is een interventiestudie uitgevoerd onder jongvolwassenen die last hadden van verlies van plezier om na te gaan of een op de persoon toegesneden leefstijladvies en een vrije-val-ervaring zouden leiden tot meer plezier en een positievere bias bij deze jongeren. Een belangrijke uitkomst was dat een lage positieve bias gedurende de adolescentie een latere depressie voorspelt en daarmee mogelijk een indicator is van vatbaarheid voor depressie. In het dagelijks leven hielden jongeren met een hoge positieve bias het goede gevoel dat ze van positieve ervaringen kregen langer vast dan jongeren met een lage bias. Dit zou kunnen verklaren waarom jongeren met een lage positieve bias meer kans hebben om depressief te worden. In de interventiestudie werden aanwijzingen gevonden dat leefstijladvies op maat resulteerde in meer plezier, maar niet in een positievere bias.
Dit artikel is gebaseerd op de samenvatting van het proefschrift ‘Happy faces and other rewards. Different perspectives on a bias away from positive and toward negative information as an underlying mechanism of depression’.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2020

Neuropraxis 1/2020 Naar de uitgave

Testen Getest

WISC-V-NL

EditorialNotes

Woorden vooraf