Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

04-11-2019 | Testen Getest | Uitgave 1/2020

Neuropraxis 1/2020

WISC-V-NL

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 1/2020
Auteur:
Jeannette T. M. Rosbach

Samenvatting

Sinds 2017 is de Nederlandse uitgave van de Wechsler Intelligence Scale for Children – vijfde editie (WISC-V-NL) verkrijgbaar. De WISC-V-NL is geschikt voor afname bij kinderen van 6 tot en met 16 jaar met als doel een betrouwbare indicatie van de algehele intelligentie te krijgen. De WISC-V-NL heeft het Cattell-Horn-Carroll-model (CHC-model) als theoretisch uitgangspunt en sluit daarmee aan bij de meest recente wetenschappelijke visies over intelligentie. De test wordt individueel afgenomen met pen en papier of digitaal met behulp van iPads. Afname van de totale testbatterij neemt ongeveer twee uur in beslag. De test omvat 14 subtests, waarvan er zeven gebruikt worden voor het bepalen van de Totaal IQ (TIQ) score. Deze zeven kernsubtests worden, samen met de overige subtests, ook gebruikt voor het bepalen van de primaire en aanvullende indexscores. Deze indexscores kunnen worden gebruikt voor het bepalen van een cognitief profiel, waarmee men inzicht krijgt in zowel normatieve als relatieve cognitieve sterktes en zwaktes bij een kind. Niet alleen theoretisch en inhoudelijk is de WISC-V-NL behoorlijk veranderd ten opzichte van zijn voorloper, de WISC-III-NL, ook het gebruikersgemak is vergroot. De afnameprocedures zijn aangepast, waardoor voor zowel testleider als kind de afname prettiger verloopt. Bovendien worden er allerlei handvatten gegeven voor het interpreteren van de onderzoeksgegevens in de vorm van een digitaal scoringsprogramma (Q-Global) en uitgebreide statistische analyses. Dit heeft wel als risico dat men zich bij de interpretatie te veel gaat laten leiden door cijfers, terwijl ook de testontwikkelaars benadrukken dat het klinisch oordeel boven alles staat.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2020

Neuropraxis 1/2020 Naar de uitgave

EditorialNotes

Woorden vooraf