26-02-2019 | Onderzoek
Beter af bij de verpleegkundig specialist?
Een cohortonderzoek bij kinderen met luchtweginfecties
Gepubliceerd in: Huisarts en wetenschap | Uitgave 4/2019
Log in om toegang te krijgenSamenvatting
Inleiding Verpleegkundig specialisten nemen steeds meer patiëntenzorg van de huisarts over, waaronder die voor kinderen met luchtweginfecties. Deze substitutie door geprotocolleerde zorg zou kunnen zorgen voor betere voorlichting aan de ouders en overbehandeling kunnen terugdringen. Doel van dit onderzoek was de kwaliteit van zorg zoals geleverd door de verpleegkundig specialist te vergelijken met die van zorg door de huisarts.
Methode Retrospectief observationeel cohortonderzoek op basis van medische dossiers. De gegevens betroffen kinderen van 0 tot 6 jaar die tussen januari en december 2013 de huisartsenpraktijk bezochten wegens een luchtweginfectie. Primaire uitkomsten waren antibioticumvoorschriften en reconsultaties, waarbij werd gecorrigeerd voor mogelijke confounders.
Resultaten In totaal 899 consulten werden beoordeeld (168 van de verpleegkundig specialist; 731 van huisartsen). Van deze consulten leidde 21% tot een antibioticumvoorschrift, zowel bij de verpleegkundig specialist als bij de huisarts (OR na correctie 1,40; 95%-BI 0,89 tot 2,22). Ziekte-ernst was hierbij een belangrijke confounder. Het percentage reconsultaties was bij de verpleegkundig specialist 30% en bij de huisarts 23% (OR na correctie 1,53; 95%-BI 1,01 tot 2,31). Hierbij was piepende ademhaling een confounder. De percentages complicaties en verwijzingen verschilden niet.
Conclusie Voor kinderen met een luchtweginfectie leiden consulten bij een verpleegkundig specialist of bij een huisarts niet tot minder antibioticumvoorschriften, complicaties en verwijzingen. Huisartsen hebben een lager reconsultatiepercentage en zien meer ernstig zieke kinderen.