Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-09-2019 | Artikel | Uitgave 6-7/2019

Bijblijven 6-7/2019

Bestaande signaleringsinstrumenten voor het opsporen van seksueel misbruik bij jonge kinderen

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 6-7/2019
Auteurs:
Dr. Sonja Brilleslijper-Kater, Kirsten van Ham
Seksueel misbruik van kinderen komt veel voor en heeft vaak negatieve consequenties voor het verdere leven. Het wordt echter nog vaak niet (h)erkend. Huisartsen hebben in de praktijk veelal te maken met een vermoeden van seksueel misbruik, bijvoorbeeld op basis van gedragssignalen of vermoedens van een ouder, zonder dat er duidelijke aanwijzingen zijn. Er bestaat dan ook veel behoefte aan handvatten binnen de diagnostiek. In Nederland zijn er verschillende vragenlijsten beschikbaar die (indirect) kunnen bijdragen aan het diagnostisch onderzoek. Dit zijn onder meer screeningslijsten naar signalen die kunnen duiden op seksueel misbruik, zoals symptomen van posttraumatische stress. In dit artikel worden 5 instrumenten besproken, die mogelijk een bijdrage kunnen leveren aan de diagnostiek naar een vermoeden van seksueel misbruik. Eén instrument, het Sexual Knowledge Picture Instrument (SKPI), is specifiek gericht op het signaleren van seksueel misbruik en wordt om deze reden verder belicht. De resultaten van een validatiestudie naar het SKPI worden in 2020 verwacht. Hopelijk kan deze dan ook door huisartsen ingezet worden bij het opsporen van seksueel misbruik bij kinderen. ...

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6-7/2019

Bijblijven 6-7/2019 Naar de uitgave

Redactioneel ten geleide

Redactioneel