Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-09-2019 | Artikel | Uitgave 6-7/2019

Bijblijven 6-7/2019

Beschuldigingen van seksueel misbruik bij conflictscheidingen: hoe te handelen conform wetenschappelijke standaarden

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 6-7/2019
Auteurs:
Prof. dr. Corine de Ruiter, prof. dr. Henry Otgaar
Ongeveer 15-20% van de scheidingen waarbij kinderen betrokken zijn, lopen uit op zogenaamde conflict- of vechtscheidingen. Ouders blijven in zulke scheidingen vaak langdurig procederen, waarbij de strijd om omgang met en ouderlijk gezag over de minderjarige kinderen centraal staat. Dikwijls ontbreekt een degelijk ouderschapsplan met concrete afspraken, en als het wel bestaat, dan houden de ouders zich meestal niet aan de afspraken die hierin zijn opgenomen. In een substantieel deel van de conflictscheidingen worden beschuldigingen van partnergeweld en kindermishandeling, inclusief seksueel misbruik, geuit door één of beide ouder(s). Vaak worden deze beschuldigingen door zorgverleners 'weggewoven' onder de aanname dat deze wel vals zullen zijn en onderdeel van een haatcampagne van de ene ouder tegen de andere. In deze bijdrage geven wij een overzicht van buitenlands wetenschappelijk onderzoek naar seksueel misbruik bij scheidingen en geven de huisarts concrete adviezen die hierop gebaseerd zijn. ...

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6-7/2019

Bijblijven 6-7/2019 Naar de uitgave

Redactioneel ten geleide

Redactioneel