Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-06-2017 | Beroepsziekten | Uitgave 6/2017

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 6/2017

Beroepsziektemeldingen met als oorzaak een arbeidsconflict

Tijdschrift:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde > Uitgave 6/2017
Auteur:
Bas Sorgdrager

Samenvatting

In de periode 2012-2016 zijn bij het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten 11.480 meldingen van psychische beroepsziekten geregistreerd. Beroepsgebonden psychische aandoeningen vormen ongeveer een derde van alle beroepsziektemeldingen. Bij ruim 20% van deze meldingen staat werkrelaties/sociale steun als hoofdoorzaak genoemd. Bij de diagnose beroepsgebonden depressie ligt dit percentage nog hoger (in 2015 43,8%). Zoeken op de term ‘conflict’ levert 203 meldingen op in vijf jaar. Oorzaak ‘arbeidsconflict’ is echter geen aparte oorzaakcode voor meldingen. In de op literatuuronderzoek gebaseerde registratierichtlijnen is het geen aangetoonde psychosociale risicofactor. Achter arbeidsconflicten kunnen andere psychosociale risicofactoren in werkrelaties liggen zoals pestgedrag, seksuele intimidatie en discriminatie.1

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

TBV is het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. Kiest u voor TBV, dan blijft u op de hoogte van wetenschappelijke onderzoeken, praktijkonderzoeken, opinies, boekbesprekingen en nieuws van de vereniging.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2017

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 6/2017 Naar de uitgave