Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 6/2017

01-06-2017 | Special arbeidsconflicten

Arbocuratieve samenwerking bij arbeidsconflict

Auteurs: Ernst Jurgens, mr. Rocco Kloots

Gepubliceerd in: TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde | Uitgave 6/2017

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Een werknemer met spanningsklachten als gevolg van een arbeidsconflict zal vrijwel altijd de huisarts hebben bezocht. De huisarts zal vervolgens moeten verwijzen naar de bedrijfsarts.1 De oplossing van het arbeidsconflict ligt immers op de werkvloer. De bedrijfsarts zal alle betrokkenen altijd stimuleren het conflict, als bron voor gezondheidsschade, weg te nemen. In geval van een ziekmelding waarbij ook een arbeidsconflict speelt, beoordeelt de bedrijfsarts eerst of er sprake is van arbeidsongeschiktheid of niet. De inhoudelijke advisering is echter in beide gevallen gelijk en gebaseerd op gezondheidskundige overwegingen. Adequate afstemming tussen bedrijfsarts en huisarts is essentieel voor het herstel van de werkende. Als huisarts is het verstandig om gerichte adviezen over wel of niet kunnen of mogen werken over te laten aan de bedrijfsarts. Naast advisering op individueel niveau is de focus van bedrijfsarts gericht op verbetering van de psychosociale arbeidsbelasting.
Literatuur
1.
go back to reference LVE, NHG, NVAB, Eén lijn in de eerste lijn bij overspanning en burn-out. Multidisciplinaire richtlijn overspanning en burn-out voor eerstelijns professionals. Utrecht, 2011 LVE, NHG, NVAB, Eén lijn in de eerste lijn bij overspanning en burn-out. Multidisciplinaire richtlijn overspanning en burn-out voor eerstelijns professionals. Utrecht, 2011
2.
go back to reference STECR Werkwijzer. Arbeidsconflicten. Stichting Expertisecentrum participatie (STECR), 6e druk. 2014. STECR Werkwijzer. Arbeidsconflicten. Stichting Expertisecen­trum participatie (STECR), 6e druk. 2014.
3.
go back to reference Jurgens JE, Kloots, De STECR Werkwijzer Arbeidsconflicten vanuit NVAB-perspectief. Een toelichting met handreiking voor de praktijk. Tijdschr Bedrijfs Verzekeringsgeneeskd 2016; 24: 40–43.CrossRef Jurgens JE, Kloots, De STECR Werkwijzer Arbeidsconflicten vanuit NVAB-perspectief. Een toelichting met handreiking voor de praktijk. Tijdschr Bedrijfs Verzekeringsgeneeskd 2016; 24: 40–43.CrossRef
4.
go back to reference Richtlijn Handelen van de bedrijfsarts bij werkenden met psychische problemen. NVAB Utrecht, 2007. Richtlijn Handelen van de bedrijfsarts bij werkenden met psychische problemen. NVAB Utrecht, 2007.
5.
go back to reference Batenburg RS, Hassel D van, Lee I van der, Knelpunten in de arbocuratieve samenwerking tussen bedrijfsartsen en de eerstelijnszorg. Utrecht: NIVEL; 2012. Batenburg RS, Hassel D van, Lee I van der, Knelpunten in de arbocuratieve samenwerking tussen bedrijfsartsen en de eerstelijnszorg. Utrecht: NIVEL; 2012.
6.
go back to reference Buijs P, Huisarts en arbeid: een blinde vlek? Het belang van aandacht in de eerste lijn voor ‘werk’, en van afstemming met bedrijfsartsen Tijdschr Bedrijfs Verzekeringsgeneeskd 2013; 21: 256–261. Buijs P, Huisarts en arbeid: een blinde vlek? Het belang van aandacht in de eerste lijn voor ‘werk’, en van afstemming met bedrijfsartsen Tijdschr Bedrijfs Verzekeringsgeneeskd 2013; 21: 256–261.
Metagegevens
Titel
Arbocuratieve samenwerking bij arbeidsconflict
Auteurs
Ernst Jurgens
mr. Rocco Kloots
Publicatiedatum
01-06-2017
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde / Uitgave 6/2017
Print ISSN: 0929-600X
Elektronisch ISSN: 1876-5858
DOI
https://doi.org/10.1007/s12498-017-0089-1

Andere artikelen Uitgave 6/2017

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 6/2017 Naar de uitgave