26-03-2021 | Onderzoeksartikel
Belemmerende en bevorderende factoren voor vroegintroductie van pinda en ei bij kinderen tussen 4 en 6 maanden
Gepubliceerd in: JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg | Uitgave 4/2021
Log in om toegang te krijgenSamenvatting
Uit onderzoek blijkt dat vroegintroductie van pinda en ei tot minder allergieën voor deze producten leidt. Sinds 2017 luidt het advies in Nederland dan ook om kinderen al vroeg pinda en ei te geven. Het valt op dat veel ouders niet (volledig) op de hoogte zijn van dit advies en/of dit advies niet hebben opgevolgd. Het is onduidelijk wat de redenen hiervoor zijn. Dit kwalitatieve onderzoek probeert deze redenen te achterhalen, om de voorlichting beter te laten aansluiten. Bij vijftien ouders uit de gemeente Raalte zijn interviews afgenomen. Uit deze interviews zijn 22 belemmerende en bevorderende factoren gedistilleerd. De ouders noemden verschillende belemmerende factoren voor vroegintroductie van pinda en ei: ze wisten het niet, het kind at nog weinig, ze gaven meerdere dagen achter elkaar hetzelfde te eten, ze vonden het heel spannend om iets nieuws te geven of wisten niet hoe ze het moesten geven. Bevorderende factoren noemden ze ook: ze hadden het gehoord op het consultatiebureau of gezien op voedingscentrum.nl, de smaak speelde een positieve rol en het kan allergieën voorkomen. De voorlichting moet verbeteren, bijvoorbeeld door tijdens de relevante consulten gerichte informatie te geven (wat en hoe), ondersteund door visuele informatie.