Skip to main content
Top

2004 | OriginalPaper | Hoofdstuk

7 De psychiater en het jonge meisje

Dilemma’s bij het aanvragen van een dwangopname

Auteurs : Ad Kaasenbrood, Peter Hanneman

Gepubliceerd in: Dilemma’s in de psychiatrische praktijk

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

De toepassing van dwang door de overheid is in een democratie aan strikte voorwaarden gebonden. In 1859 schreef John Stuart Mill in zijn invloedrijke boek On Liberty, dat overheidsdwang alleen valt te legitimeren als daarmee schade aan de samenleving of zichzelf te voorkomen is (Mill, 1978). In de gezondheidszorg is dat slechts incidenteel aan de orde. Eigenlijk alleen bij patiënten met een levensbedreigende infectieziekte, die afzondering en behandeling ter voorkoming van besmetting van derden weigeren, patiënten die de desastreuze gevolgen van hun weigering van een effectieve behandeling niet overzien en psychiatrische patiënten die op grond van zijn stoornis tot gevaar of ernstige vormen van overlast komen en niet bereid zijn om zich daarvoor te laten behandelen. De arts speelt in deze drie voorbeelden een centrale rol.
Voetnoten
1
Formeel is de rol van de psychiater in de IBS-procedure beperkt. In feite adviseert hij de burgermeester van de gemeente op wiens grondgebied de patiënt zich bevindt om de patiënt in bewaring te stellen. De burgemeester heeft gelegenheid om dit advies naast zich neer te leggen of het uit te voeren. In de praktijk komt het echter zelden voor dat de burgemeester het advies naast zich neerlegt en dus heeft de psychiater een bepalende rol in de procedure.
 
2
Leenen stelt dat welzijn subjectiever is dan gevaar en dus dat de vaststelling ervan in hoge mate afhankelijk is van de beoordelaar. Daarom leidt welzijn als rechtvaardigingsgrond voor gedwongen opneming tot willekeur en betutteling, aldus Leenen.
 
3
Dit hoofdstuk is geschreven voordat de politieke discussie over een eventuele herijking van de mogelijkheid tot dwangbehandeling heeft plaatsgevonden.
 
Literatuur
go back to reference Janssen M., & Donker, M. (1989). De psychiatrische besluitvorming rond gedwongen opname. Maandblad Geestelijke volksgezondheid, 6, 619–633. Janssen M., & Donker, M. (1989). De psychiatrische besluitvorming rond gedwongen opname. Maandblad Geestelijke volksgezondheid, 6, 619–633.
go back to reference Kaasenbrood, A. (1988). De psychiater en het gevaarscriterium. Tijdschrift voor Psychiatrie, 30, 679–691. Kaasenbrood, A. (1988). De psychiater en het gevaarscriterium. Tijdschrift voor Psychiatrie, 30, 679–691.
go back to reference Leenen, H.J.J. (1994). Handboek voor gezondheidsrecht. Rechten van mensen in de gezondheidszorg. Alphen aan den Rijn: Samson HD/Tjeenk Willink. Leenen, H.J.J. (1994). Handboek voor gezondheidsrecht. Rechten van mensen in de gezondheidszorg. Alphen aan den Rijn: Samson HD/Tjeenk Willink.
go back to reference Mill, J.S. (1978). Over vrijheid. Meppel: Boom. Mill, J.S. (1978). Over vrijheid. Meppel: Boom.
Metagegevens
Titel
7 De psychiater en het jonge meisje
Auteurs
Ad Kaasenbrood
Peter Hanneman
Copyright
2004
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-9692-4_7