Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Standby 5/2015

01-10-2015 | Boekbespreking

Zelfhulpboek om tandartsangst te overwinnen

Auteur: Elly Hogeveen

Gepubliceerd in: Standby | Uitgave 5/2015

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Samenvatting

Nooit meer bang zijn bij de tandarts. Dat is waarschijnlijk een grote wens voor mensen met tandartsangst. Als assisterenden zien wij ook liever patiënten zonder angst. Natuurlijk kunnen wij allerlei trucjes bedenken om een patiënt gerust te stellen, maar uiteindelijk moet de patiënt echt zelf de confrontatie met zijn angsten aangaan.
Cor Anneese schreef er een uitermate geschikt zelfhulpboek over.
In Nederland zijn er ongeveer 650.000 Nederlanders die niet naar de tandarts durven. Voor diegene die bereid is zijn tandartsangst daadwerkelijk onder ogen te zien heeft het zin om beproefde oefeningen te doen. Aldus de schrijver Cor Anneese, in het dagelijks leven psycholoog en psychotherapeut.
Anneese heeft een levendige manier van schrijven en dat maakt het boek aantrekkelijk. De voorbeelden die hij geeft zijn gebaseerd op zijn eigen tandartsangst of andere waargebeurde verhalen. Dat maakt het herkenbaar voor mensen met angst en inzichtelijk voor mensen die de angst niet begrijpen. De praktijk is onze normale werkplek en het is voor ons niet altijd duidelijk wat er eng kan zijn aan de geuren, de ruimtes, de geluiden en de sfeer. Het boek helpt ons daarbij met uitleg, oplossingen, adviezen en tips.
De opdrachten zijn duidelijk en makkelijk uit te voeren. Ze geven inzicht in de centrale vraag van dit boek: waar ben ik eigenlijk bang voor? Duidelijke afbeeldingen laten zien dat angst verloopt op drie niveaus. Lezers kunnen ranglijstjes maken van een gemiddeld angstniveau per onderdeel van het tandartsbezoek. De ene keer een controle, de andere keer een behandeling. Dit biedt inzicht en maakt de angst tastbaarder.
Angsttandarts Ad de Jongh benadrukt dat de tandarts een behandeling zo voorspelbaar mogelijk moet maken voor de patiënt door vooraf te vertellen wat hij precies gaat doen. Bij een volwassene is dit de taak van de behandelaars, maar bij jongere patiënten is dit ook een taak van de ouders/verzorgers. Anneese legt uit dat tandartsangst vaak voortkomt uit de houding van de ouders omtrent tandartsbezoeken. Al kan iemand natuurlijk ook tijdens een behandeling iets vervelends overkomen waardoor de tandartsangst abrupt ontstaat.
Er is een heel hoofdstuk gewijd aan angsten. Tandartsangst gaat vaak samen met hoogtevrees, vliegangst en angst voor afgesloten ruimtes. Angsten ontstaan doorgaans in de kindertijd en de adolescentie.
Dit zelfhulpboek gaat niet alleen over onredelijke angsten, vrees en vermijding, maar ook over het opheffen van vermijdingsgedrag. Duidelijk doel van het boek is de weg naar angstvrije behandelingen, waarbij je stap voor stap meer inzicht krijgt in wat je moet doen om jezelf van je tandartsangst te verlossen. Al met al een zeer interessant boek.
Nooit meer angst bij de tandarts
C.W. Anneese
Bohn Stafl eu van Loghum
ISBN 978-90-368-0744-9
Prijs: € 24,99
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.


Standby

Standby is volledig afgestemd op het vakgebied van de tandartsassistent. Het geeft informatie over actuele ontwikkelingen in de tandheelkunde, behandelt praktijkvoorbeelden, geeft interessante achtergrondinformatie over arbeidsomstandigheden en bespreekt cursussen en vakliteratuur. Veel aandacht wordt besteed aan praktijkverhalen van andere assistenten en interviews met assistenten naar aanleiding van een stelling. Kortom, Standby is onmisbaar voor de tandartsassistent.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Metagegevens
Titel
Zelfhulpboek om tandartsangst te overwinnen
Auteur
Elly Hogeveen
Publicatiedatum
01-10-2015
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Standby / Uitgave 5/2015
Print ISSN: 0922-310X
Elektronisch ISSN: 1876-5572
DOI
https://doi.org/10.1007/s12490-015-0051-x

Andere artikelen Uitgave 5/2015

Standby 5/2015 Naar de uitgave

Boekbespreking

Passie in praktijk