Skip to main content
Top

2006 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Wat is de aanpak bij verdenking op een voedingsmiddelenallergie bij een volwassene?

Auteur : M.S. van Maaren

Gepubliceerd in: Vademecum permanente nascholing huisartsen

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Wanneer een patiënt zich presenteert met voedselgerelateerde klachten, kan op grond van de klachten vaak niet meteen worden bepaald of het gaat om een voedselallergie of een niet allergische voedselovergevoeligheid, intoxicatie, contaminatie, of aversie. Verdere diagnostiek is vaak nodig om het onderscheid te kunnen maken tussen de verschillende vormen van voedselovergevoeligheid, een intoxicatie, een aversie of om vast te stellen of de veronderstelde relatie tussen inname van bepaalde voeding en ontstaan van klachten juist is.
Literatuur
go back to reference Gerth vW, van Cauwenberge PB, Johansson SG. [Revised terminology for allergies and related conditions]. Ned Tijdschr Tandheelkd 2003; 110(8):328-331. Gerth vW, van Cauwenberge PB, Johansson SG. [Revised terminology for allergies and related conditions]. Ned Tijdschr Tandheelkd 2003; 110(8):328-331.
go back to reference van Ree R. Clinical importance of cross-reactivity in food allergy. Curr Opin Allergy Clin Immunol 2004; 4(3):235-240. van Ree R. Clinical importance of cross-reactivity in food allergy. Curr Opin Allergy Clin Immunol 2004; 4(3):235-240.
go back to reference Ferreira F, Hawranek T, Gruber P, Wopfner N, Mari A. Allergic cross-reactivity: from gene to the clinic. Allergy 2004; 59(3):243-267. Ferreira F, Hawranek T, Gruber P, Wopfner N, Mari A. Allergic cross-reactivity: from gene to the clinic. Allergy 2004; 59(3):243-267.
go back to reference Sampson HA. Food allergy–accurately identifying clinical reactivity. Allergy 2005; 60 Suppl 79:19-24. Sampson HA. Food allergy–accurately identifying clinical reactivity. Allergy 2005; 60 Suppl 79:19-24.
go back to reference Ahlstedt S. Understanding the usefulness of specific IgE blood tests in allergy. Clin Exp Allergy 2002; 32(1):11-16. Ahlstedt S. Understanding the usefulness of specific IgE blood tests in allergy. Clin Exp Allergy 2002; 32(1):11-16.
go back to reference Rodriguez GE, Dyson MC, Mohagheghi H. The art and science of allergy skin testing. Ann Allergy 1988; 61(6):428-432. Rodriguez GE, Dyson MC, Mohagheghi H. The art and science of allergy skin testing. Ann Allergy 1988; 61(6):428-432.
go back to reference Bindslev-Jensen C, Ballmer-Weber BK, Bengtsson U, Blanco C, Ebner C, Hourihane J et al. Standardization of food challenges in patients with immediate reactions to foods–position paper from the European Academy of Allergology and Clinical Immunology. Allergy 2004; 59(7):690-697. Bindslev-Jensen C, Ballmer-Weber BK, Bengtsson U, Blanco C, Ebner C, Hourihane J et al. Standardization of food challenges in patients with immediate reactions to foods–position paper from the European Academy of Allergology and Clinical Immunology. Allergy 2004; 59(7):690-697.
go back to reference Niggemann B, Beyer K. Pitfalls in double-blind, placebo-controlled oral food challenges. Allergy 2007; 62(7):729-732. Niggemann B, Beyer K. Pitfalls in double-blind, placebo-controlled oral food challenges. Allergy 2007; 62(7):729-732.
Metagegevens
Titel
Wat is de aanpak bij verdenking op een voedingsmiddelenallergie bij een volwassene?
Auteur
M.S. van Maaren
Copyright
2006
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-8808-0_1026