Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-06-2018 | Psychodiagnostiek | Uitgave 3/2018

GZ - Psychologie 3/2018

Waarom iedere psycholoog de regel van Bayes moet kennen

Tijdschrift:
GZ - Psychologie > Uitgave 3/2018
Auteurs:
Bea Tiemens, Renée Wagenvoorde, Cilia Witteman
Belangrijke opmerkingen
Prof.dr. Bea Tiemens is bijzonder hoogleraar Evidence based practice in mental health care aan het Behavioural Science Institute, Radboud University, Nijmegen. Ze leidt het onderzoeksprogramma van Indigo en is senior onderzoeker bij Pro Persona Research. Tiemens promoveerde in 1999 aan de Rijksuniversiteit Groningen op de herkenning, diagnostiek en behandeling van psychische problematiek in de huisartsenpraktijk. Haar onderzoek is gericht op methodische en evidence based indicatiestelling, systematisch monitoren en kosteneffectiviteit in de ggz.
Dr. Renée Wagenvoorde is docent Statistiek en Methoden aan de Radboud Universiteit Nijmegen en is als research fellow verbonden aan The Centre for Religion, Conflict and Globalization. Ze behaalde haar PhD aan de Rijksuniversiteit Groningen in 2015, met een onderzoek naar de relatie tussen religie en goed burgerschap. Haar onderzoek kenmerkt zich door interdisciplinariteit, waarbij ze grootschalig kwantitatief onderzoek combineert met kwalitatief, politiek-filosofisch en/of beleidsonderzoek naar maatschappelijk actuele thema’s.
Prof.dr. Cilia L.M. Witteman is hoogleraar Psychodiagnostiek, in het bijzonder diagnostische besluitvorming aan het Behavioural Science Institute, Radboud University, Nijmegen. Ze is ex-voorzitter van de European Association for Decision Making. In 1992 behaalde ze haar PhD aan de Universiteit Utrecht, op studies naar klinisch redeneren. Haar onderzoek is gericht op beoordelingen en besluitvorming toegepast op professionals in de geestelijke gezondheidszorg en forensische situaties, en op de ontwikkeling van klinische intuïtie.

Samenvatting

Alle psychologen hebben in hun opleiding de regel van Bayes geleerd, maar wat was die regel ook alweer? Was dat niet zo’n ingewikkelde formule? Ach ja, dat staat toch ver van de praktijk, kun je denken. Maar pas op, de regel van Bayes heeft juist alles met de praktijk te maken. Door de regel te negeren, kan een behandelaar de plank volkomen misslaan en dat terwijl de regel volgens de auteurs ‘eigenlijk heel eenvoudig’ is.

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

GZ-Psychologie

GZ-Psychologie is een onafhankelijk tijdschrift en richt zich geheel op de snelgroeiende beroepsgroep van gz-psychologen, waarvan er inmiddels meer dan 15.000 zijn. GZ-Psychologie wil de identiteit en ...

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2018

GZ - Psychologie 3/2018 Naar de uitgave

Nieuws uit de wetenschap

Nieuws uit de wetenschap

In de praktijk

Blog: vervloekt