2020 | OriginalPaper | Hoofdstuk
Tip
Swipe om te navigeren naar een ander hoofdstuk
Gepubliceerd in:
Elementaire sociale vaardigheden
Wanneer je met iemand in contact komt, is het onvermijdelijk dat je je een ‘eerste indruk’ van de ander vormt. Hij lijkt je bijvoorbeeld sympathiek, eigenwijs, wel aardig, onzeker, nerveus, afstandelijk of joviaal. Je realiseert je vaak niet dat het daarbij gaat om kwalificaties die je niet zintuiglijk kunt waarnemen, maar die je baseert op wat je aan de ander denkt te zien of uit zijn gedrag opmaakt. Het zijn interpretaties. Je reageert dus niet op de ander zoals die is, maar op basis van je eigen interpretaties. We interpreteren de werkelijkheid om ons heen, en we stemmen ons gedrag af op die interpretatie. Belangrijk is dat je leert om in de omgang met anderen je interpretatie als voorlopig te beschouwen, namelijk tot je de situatie voldoende hebt verkend om er zeker van te zijn dat jouw interpretatie juist is.
Log in om toegang te krijgen
Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:
go back to reference Festinger, L. (1957). A theory of cognitive dissonance. Stanford: Stanford University Press. Festinger, L. (1957).
A theory of cognitive dissonance. Stanford: Stanford University Press.
go back to reference Schulz von Thun, F. (2010). Hoe bedoelt u? Een psychologische analyse van menselijke communicatie. Groningen/Houten: Noordhoff. Schulz von Thun, F. (2010).
Hoe bedoelt u? Een psychologische analyse van menselijke communicatie. Groningen/Houten: Noordhoff.
go back to reference Shadid, W. A. (2019). Grondslagen van interculturele communicatie. Deventer: Kluwer. Shadid, W. A. (2019).
Grondslagen van interculturele communicatie. Deventer: Kluwer.
- Titel
- Waarnemen en interpreteren
- DOI
- https://doi.org/10.1007/978-90-368-2463-7_1
- Auteurs:
-
Marian Adriaansen
Josien Caris
- Uitgeverij
- Bohn Stafleu van Loghum
- Volgnummer
- 1
- Hoofdstuknummer
- 1