Skip to main content
main-content
Top

03-10-2016 | Verpleegkunde | Nieuws

‘Spv ook in wijkteams’

Sociaal psychiatrisch verpleegkundigen (spv) moeten deel gaan uitmaken van de sociale wijkteams. Alleen zo kunnen problemen op tijd gesignaleerd worden en daarmee kan de escalatie ook worden voorkomen. Dat zegt Nandl Lokhorst, voorzitter van V&VN Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundigen.

In de media verschijnen steeds vaker verhalen over verwarde mensen die voor onrust zorgen op straat en in woonwijken. De politie kreeg vorig jaar 65.000 meldingen binnen over mensen die een verwarde indruk maken. V&VN Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundigen herkent het beeld.

Steeds minder bedden

"We zien dat er steeds minder bedden bij instellingen beschikbaar zijn, terwijl de ambulante zorg nog lang niet overal goed is opgetuigd. Helaas worden daar mensen met psychische problemen de dupe van," zegt Nandl Lokhorst. De politie heeft aangegeven per 1 januari 2017 te stoppen met het vervoeren van verwarde mensen. Dit roept wel de vraag op wie deze taak dan overneemt. Verpleegkundigen hebben niet de wettelijke bevoegdheid om een huis ongevraagd binnen te treden. Laat staan dat zij mensen tegen hun wil kunnen meenemen.

Bron: V&VN

Aanbevolen

2015 | Boek

Psychiatrie

Van diagnose tot behandeling

Dit boek geeft een overzicht van de moderne psychiatrie in al haar facetten. Het eerste deel beschrijft de wetenschappelijke principes en methoden van de psychiatrie. Daarbij wordt op evenwichtige wijze aandacht geschonken aan biologische, psychologische en sociale invalshoeken.

Aanbevolen

2013 | Boek

Psychiatrie

Dit boek beschrijft op heldere en toegankelijke wijze de vele aspecten van de psychiatrie die relevant zijn voor de verpleegkundige en agogische beroepsuitoefening. Allereerst worden zienswijzen en ontwikkelingen in de psychiatrie en de wet- en re

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.

Beeldrechten