Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

02-11-2020 | Forum | Uitgave 4/2020 Open Access

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 4/2020

Van weelde naar waarde

Cubaanse lessen voor de (ouderen)zorg

Tijdschrift:
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen > Uitgave 4/2020
Auteurs:
Jet Bussemaker, Anneke Kramer

Samenvatting

De Nederlandse zorg behoort tot de beste van de wereld. Toch is er onvrede, vooral in de eerste lijn. Vijf jaar na de decentralisatie komt de samenwerking tussen zorg en welzijn nog steeds maar moeizaam op gang. Het lukt ons niet meer te doen aan preventie, terwijl dat in het kader van gezondheidsbevordering en kostenbeheersing noodzakelijk is. Zorgmedewerkers ervaren weinig professionele ruimte en veel administratieve werkdruk, en willen minder gaan werken. Een alarmerend vooruitzicht, gezien de vergrijzing. Is het mogelijk tegen deze achtergrond inspiratie op te doen in een land waar men een fractie uitgeeft van de Nederlandse zorgkosten en dat een tekort kent aan medicijnen en instrumenten? Ja, dat kan, zo zagen we in Cuba, toen een multidisciplinaire groep gezondheidswerkers (in opleiding) daar in januari op studiereis was. De groep kreeg veel energie van de Cubaanse aanpak gericht op preventie en gezondheidsbevordering, kleinschalige, integrale zorg en een organisatie die dat ondersteunt. In dit artikel schetsen we de gezondheidszorg in Cuba aan de hand van onze ervaringen, met een focus op de ouderenzorg, en vergelijken deze met Nederland.

Onze productaanbevelingen

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

TSG, het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, is het enige Nederlandstalige tijdschrift dat multidisciplinaire informatie bevat op het gebied van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Naast de multidisciplinaire oriëntatie is de combinatie van wetenschap, beleid en praktijk uniek.

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel