01-04-2014 | Origineel artikel
Valaccidenten binnenshuis bij kinderen van 0 tot en met 6 jaar
Preventie is noodzakelijk
Gepubliceerd in: Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie | Uitgave 2/2014
Log in om toegang te krijgenSamenvatting
Doel
Onderzoek naar de incidentie en aard van valongelukken binnenshuis bij kinderen van 6 jaar en jonger.
Opzet
Retrospectieve data-analyse.
Methode
In de traumadatabase Midden-Nederland worden alle patiënten geregistreerd die via de afdelingen Spoedeisende Hulp (SEH) worden opgenomen in een van de vijf ziekenhuizen uit het Traumazorgnetwerk Midden-Nederland. Uit deze database werden alle kinderen tot en met 6 jaar verzameld die zich in 2011 in het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) gemeld hebben met een letsel dat ze binnenshuis opgelopen hadden. Aan de hand van DBC-codes werden ook de kinderen toegevoegd die niet waren opgenomen via de SEH, maar direct door een specialist op een kinderafdeling waren opgenomen.
Resultaten
Er werden 76 patiënten geïncludeerd, 83% hiervan werd opgenomen in het ziekenhuis. De mediane opnameduur was één dag. De piekincidentie lag tussen de 0 en 4 jaar. Van de kinderen viel 51% van de trap en 22% van een meubel. Bij 30% was er sprake van aantoonbaar letsel na de val. Schedelfracturen werden het meest gezien en dan vooral na een val van de trap. Bij twee kinderen was er sprake van neurologische restschade.
Conclusie
Gemiddeld wordt wekelijks minstens één kind opgenomen in het UMCU/Wilhelmina Kinderziekenhuis na een val binnenshuis. Bij een derde deel van de kinderen wordt traumatisch letsel gezien. Preventie is noodzakelijk. Educatie, ook door artsen, is essentieel.