Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2014 | Origineel artikel | Uitgave 2/2014

Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie 2/2014

Prehospitaal gebruik van hemostatische verbandmaterialen

Tijdschrift:
Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie > Uitgave 2/2014
Auteurs:
J.H. Peters, E.C.T.H. Tan
Belangrijke opmerkingen
1,2 beiden Traumachirurg, Radboudumc, Nijmegen en MMT Lifeliner 3

Samenvatting

Doel

In Nederland is verbloeding bij trauma een van de belangrijkste redenen van overlijden. Nieuwe hemostatische verbanden hebben in een militaire omgeving bewezen het bloedverlies effectief te beperken. Ook in civiele omstandigheden zou het gebruik van dergelijke verbanden een meerwaarde kunnen hebben bij ernstige bloedingen.

Opzet

Bij een van de vier Nederlandse traumahelikopters wordt bij ernstige bloedingen gebruikgemaakt van HemCon ChitoGauze. Gekeken is naar de effectiviteit van het stoppen van de bloeding, de gebruiksvriendelijkheid en naar eventuele bijwerkingen.

Methode

Bij patiënten die preshospitaal behandeld werden voor ernstige bloedingen, waarbij verwacht werd dat deze niet konden worden gestopt met conventionele verbanden, gebruikten we HemCon. Hierna werd een evaluatieformulier ingevuld. Navraag is gedaan bij het ontvangend ziekenhuis naar complicaties.

Resultaten

Tussen 2009 en 2013 werd bij 24 patiënten met ernstige bloedingen HemCon toegepast. Alle bloedingen werden droog (75%) of gecontroleerd (25%). In de follow-up (85,7%) zagen we geen problemen die gerelateerd zijn aan het gebruik van HemCon.

Discussie

Het beschreven onderzoek is geen vergelijkende studie die de hogere kosten van de HemCongazen rechtvaardigt. Door andere ingevoerde hemostatische technieken hebben we niet kunnen vergelijken met een historische controlegroep.

Conclusie

HemCon lijkt een waardevolle toevoeging te zijn in de behandeling van ernstig prehospitaal bloedverlies. Ook bij andere disciplines kunnen dergelijke hemostatische verbanden toepassing vinden, bijvoorbeeld bij huisartsdiensten of in een verpleeghuis. Vergelijkend onderzoek is nodig om hiervoor verdere onderbouwing te vinden.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie

Het Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie is geen 'klassiek' wetenschappelijk tijdschrift, maar wil een spreekbuis zijn voor ieder die zich bezighoudt met de traumatologie, in al haar aspecten.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2014

Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie 2/2014 Naar de uitgave

Origineel artikel

Trauma time-out