Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

27-02-2017 | Wetenschappelijk artikel | Uitgave 1/2017

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 1/2017

Uitzonderingen in rookverboden: uitzonderlijke missers?

Een rechtssociologisch onderzoek naar de werking van uitzonderingen op het rookverbod in de horeca

Tijdschrift:
Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen > Uitgave 1/2017
Auteur:
Willem Bantema

Samenvatting

Er is veel discussie over het aanhouden of afschaffen van rookruimtes in het kader van het rookverbod in de Nederlandse horeca. Rookverboden worden ingevoerd om de gezondheid van in dit geval horecamedewerkers en -bezoekers te beschermen, door te voorkomen dat zij worden blootgesteld aan tabaksrook. Het is onduidelijk hoe uitzonderingen als rookruimtes bijdragen of juist afbreuk doen aan het doel van een rookverbod. In dit rechtssociologische onderzoek is vanuit het perspectief van horecaondernemers naar de werking van twee uitzonderingen gekeken: rookruimtes en kleine cafés zonder personeel. De resultaten, gebaseerd op enquêteresultaten en interviews, laten zien dat er in de praktijk talrijke nadelen kunnen kleven aan uitzonderingen op rookverboden en dat het weinig aannemelijk is dat het huidige rookverbod in de horeca medewerkers optimaal beschermt tegen de schadelijke gevolgen van meeroken.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

TSG, het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, is het enige Nederlandstalige tijdschrift dat multidisciplinaire informatie bevat op het gebied van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Naast de multidisciplinaire oriëntatie is de combinatie van wetenschap, beleid en praktijk uniek.

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2017

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 1/2017 Naar de uitgave