Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 6/2008

01-06-2008 | Onderzoek

Uitkomst van WAO-bezwaarzaken voorspelbaar?

Auteurs: P. van Os-Bossagh, J. M. Mathey-Groeneveld, A. M. Bohnen, W. R. Van der Klooster-Bhaggoe, S. A. K. Bhaggoe, M. Maarsen, H. Nouri, C. Nieuwenhuizen, P. Gabeler, A. C. Drogendijk, W. C. J. Hop

Gepubliceerd in: TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde | Uitgave 6/2008

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Teneinde het aantal herzieningen van primaire WAO-beslissingen te verminderen is inzicht in de factoren die leiden tot een herziening na bezwaarprocedure van belang.
Vraagstelling: Welke factoren zouden een herziening van de primaire beslissing in bezwaar kunnen voorspellen?Methode: De WAO-bezwaarzaken van UWV Rotterdam uit 2002 waarbij medisch inhoudelijke zaken een rol speelden, werden retrospectief onderzocht. Er waren 361 dossiers beschikbaar voor analyse. Met univariate analyse werd het effect van cliënt- en verzekeringsartsgebonden factoren alsmede proces- (organisatorische) factoren op de uitkomst van de bezwaarbeslissing onderzocht. Deze factoren werden vervolgens onderworpen aan multivariate analyse om voorspellers (predictoren) van een herziening in bezwaar te bepalen.Resultaten: Het wel opvragen van medische informatie door de bezwaarverzekeringsarts (BVA), het niet hebben van klachten van het bewegingsapparaat en hogere leeftijd van de cliënt waren bij univariate analyse gerelateerd aan een grotere kans op wijziging van de primaire beslissing door de BVA.In de multivariate analyse hadden deze factoren een matig voorspellende invloed op een wijziging door de BVA en een gegrondverklaring bij de juridische beslissing. Bij de laatste hadden tevens een lange (>6 maanden) interval tussen het indienen van een bezwaar en het oordeel van de BVA alsmede de aanwezigheid van een begeleider tijdens het spreekuur van de BVA, een matig voorspellende waarde.Conclusie: Het opvragen van medische informatie door de bezwaarverzekeringsarts (BVA), de afwezigheid van klachten van het bewegingsapparaat en een hogere leeftijd van de cliënt kunnen een wijziging door de BVA en een gegrondverklaring bij de juridische beslissing matig voorspellen. Voor de juridische beslissing zijn ook een lang interval (>6 maanden) tussen indienen bezwaar en oordeel BVA en de aanwezigheid van een begeleider op het spreekuur van de BVA van belang.
Literatuur
1.
go back to reference Commissie Evaluatie Awb II (Commissie Boukema). Toepassing en effecten van de Algemene wet bestuursrecht 1997–2001. Den Haag: 2002. Commissie Evaluatie Awb II (Commissie Boukema). Toepassing en effecten van de Algemene wet bestuursrecht 1997–2001. Den Haag: 2002.
2.
go back to reference Grave FHG de (staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Wet premiedifferentiatie en marktwerking bij arbeidsongeschiktheidsverzekeringen (Wet Pemba). Art. 36 & 87. Uitgegeven door de minister van Justitie, W. Sorgdrager, 29 april 1997. www.st-ab.nl/wetpemba.htm. Grave FHG de (staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Wet premiedifferentiatie en marktwerking bij arbeidsongeschiktheidsverzekeringen (Wet Pemba). Art. 36 & 87. Uitgegeven door de minister van Justitie, W. Sorgdrager, 29 april 1997. www.st-ab.nl/wetpemba.htm.
3.
go back to reference Bold IFD van den, Margry YM. Dossieronderzoek naar het verschil in einde wachttijd beoordeling WAO door de verzekeringsarts tussen mannelijke en vrouwelijke cliënten. Tijdschr Bedrijfs Verzekeringsgeneeskd 2004; 12: 166–172. Bold IFD van den, Margry YM. Dossieronderzoek naar het verschil in einde wachttijd beoordeling WAO door de verzekeringsarts tussen mannelijke en vrouwelijke cliënten. Tijdschr Bedrijfs Verzekeringsgeneeskd 2004; 12: 166–172.
4.
go back to reference Kerstholt JH, Boer WEL de, Jansen EJM, et al. Psychologische aspecten van claimbeoordeling. Soesterberg: TNO Technische Menskunde, 2002. Kerstholt JH, Boer WEL de, Jansen EJM, et al. Psychologische aspecten van claimbeoordeling. Soesterberg: TNO Technische Menskunde, 2002.
5.
go back to reference Vastgestelde versie: opleiding en ervaring. Uitgegeven door de afdeling Anders Actieven van UWV, 8 maart 2004. Vastgestelde versie: opleiding en ervaring. Uitgegeven door de afdeling Anders Actieven van UWV, 8 maart 2004.
Metagegevens
Titel
Uitkomst van WAO-bezwaarzaken voorspelbaar?
Auteurs
P. van Os-Bossagh
J. M. Mathey-Groeneveld
A. M. Bohnen
W. R. Van der Klooster-Bhaggoe
S. A. K. Bhaggoe
M. Maarsen
H. Nouri
C. Nieuwenhuizen
P. Gabeler
A. C. Drogendijk
W. C. J. Hop
Publicatiedatum
01-06-2008
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde / Uitgave 6/2008
Print ISSN: 0929-600X
Elektronisch ISSN: 1876-5858
DOI
https://doi.org/10.1007/BF03078014

Andere artikelen Uitgave 6/2008

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 6/2008 Naar de uitgave