Skip to main content
main-content
Top

22-12-2016 | Tandheelkunde | Nieuws

Bruxeerders lopen drie keer zoveel riscio op implantaatfalen

Uit recent onderzoek van de Universiteit van Malmö, blijkt dat mensen met bruxisme drie keer zo hoog risico op implantaatfalen hebben als patïënten zonder deze vorm van temporomandibulaire disfunctie. De resultaten zijn gepubliceerd in het Journal of Oral Rehabilitation.


Volgens het onderzoek is het risico op implantaatfalen bij patiënten met bruxisme 13 procent, bij patiënten die niet bruxeerden 4,6 procent. Bruxisme verdrievoudigde het risico op verlies van het implantaat. 

Daarnaast werd duidelijk dat bruxisme vaker voorkomt bij mannen en dat korte en brede implantaten vaker verloren gaan. Andere risicofactoren zijn roken, diabetes mellitus 1, medicatiegebruik voor hoog cholesterol of hyperthyroïde, gebruik van antidepressiva en gebruik van protonpompremmers.

Bij het zoeken naar de onderliggende ooorzaak van implantaatfalen dienen ook deze risicofactoren te worden meegewogen. 

Bron: Dental Tribune, PubMed

Gerelateerd

Aanbevolen

15-06-2016 | Web-TV on demand | E-learning

Ernstige gebitsslijtage - wanneer en hoe behandelen?

Bas Loomans en Niek Opdam gaan aan de hand van praktijkvoorbeelden in op de toekomstige mogelijkheden voor de behandeling van ernstige gebitsslijtage.


Aanbevolen

2010 | wo | Boek

Bruxisme beteugelen

Herkennen, behandelen en stabiliseren

Tandartsen worden in hun praktijk vaak geconfronteerd met bruxisme: dagelijkse en nachtelijke parafunctionele activiteit, zoals knarsen, wrijven, klapperen en persen van de elementen. Het behandelen van bruxisme is complex, want de tandarts heeft te maken met zowel esthetische als functionele factoren. De juiste behandeling kiezen is dan ook niet gemakkelijk.


Aanbevolen

2008 | wo | Boek

Orale implantaten in de algemene praktijk

Orale implantaten zijn niet meer weg te denken uit de mondzorg. Toch heeft het lang geduurd voordat het implantaat zijn weg vond in de geneeskunde. De opmars begon in de orale geneeskunde. Implantaten werden daarna steeds vaker toegepast bij amput


Aanbevolen

2009 | OriginalPaper | Hoofdstuk

37 Parodontale nazorg

De professionele nazorg speelt een essentiële rol in het behoud van het resultaat van parodontale behandeling op de lange termijn. Voor het behoud van gezonde parodontale weefsels rondom enossale implantaten is nazorg eveneens essentieel (Humphrey, 2Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.


Beeldrechten