Skip to main content
Top

09-09-2016 | Tandheelkunde | Nieuws

5,7% minder antibiotica bij maandelijks voorschrijfoverzicht

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Tandartsen die maandelijks een overzicht van hun voorschrijfgedrag van antibiotica onder ogen krijgen, schrijven daarna over een periode van 12 maanden 5,7% minder antibiotica voor dan tandartsen die geen overzicht over hun voorschrijfgedrag ontvangen.


Tandartsen en artsen schrijven te veel en onnodig antibiotica voor, waardoor wereldwijd de antibioticaresistentie epidemische vormen aanneemt. Een onderzoeksteam van de universiteit van Dundee besloot het voorschrijfgedrag van antibiotica van 2.500 Schotse tandartsen te analyseren. De helft kreeg maandelijks een overzicht van hun voorschrijfgedrag toegestuurd, de andere controlegroep (de andere helft) kreeg geen overzicht. Op het rapporteer-overzicht stonden steevast de nationale richtlijnen rond het voorschrijven van antibiotica gepubliceerd. 

Bij de start van de studie schreef de groep met maandelijks overzicht, per 100 behandelingen 8,5 keer antibiotica voor, de controlegroep 8,3 keer. Een jaar later bedroegen de percentages respectievelijk 7,5 keer en 7,9 keer. Opmerkelijk is ook dat de controlegroep minder voorschrijft, wetende dat hun antibioticavoorschrijfgedrag door onderzoekers werd gecontroleerd en zonder dat ze een rapport ontvingen.

Bron: PLOS Medicine, 30 augustus 2016 (via Dentistnews)

Gerelateerd

Aanbevolen

2016 | wo | Boek

Antibiotica en infecties

Antibiotica in de tandheelkundige praktijk

Het duel tussen antimicrobiële middelen en micro-organismen is er één dat al jaren de wetenschap bezighoudt. Hierover werd in de zestiger jaren van de vorige eeuw nog gezegd dat: 'in 2000 er geen infectieziekten meer zijn'. 


Aanbevolen
Web-tv Bijwerkingen van medicamenten in de mondzorgpraktijk

22-12-2015 | Web-TV on demand

Bijwerkingen van geneesmiddelen in de mondzorgpraktijk

Aan de hand van diverse casus behandelen de sprekers een associatie van een bijwerking in samenhang met een aantal geneesmiddelen waar de tandarts vaak mee te maken krijgt in zijn praktijk. Daarbij komen de diverse pijlers van een gestructureerde manier (causaliteitsmethode) aan bod, waarbij het inzichtelijker wordt voor de tandarts of er werkelijk sprake is van een bijwerking.


Aanbevolen

21-06-2016 | Tandheelkunde | Nieuws

Tandartsen en orthopeden eens over antibiotica

Patiënten die een gewrichtsprothese hebben en een mond- of tandheelkundige ingreep ondergaan, hoeven geen antibiotische profylaxe te krijgen om een infectie aan de prothese te voorkomen. Dit is de bel ...



share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.