Skip to main content
Top

2015 | OriginalPaper | Hoofdstuk

6. TAKEN, TAKEN EN NOG EENS TAKEN

Auteurs : Nel Jagt, Lou Jagt

Gepubliceerd in: Taakgerichte hulpverlening in sociaal werk

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Dit hoofdstuk gaat over ontwerpen, plannen en voorbereiden van het uitvoeren van taken, die probleemverlichting beogen en ook versterking van het probleemoplossend vermogen van de cliënt. Allereerst wordt het centrale begrip ‘taak’ belicht (6.1). Niet alles wat werker en cliënt ondernemen met het oog op probleemaanpak noemen we een taak. Wat wel en wat niet? Verschillende soorten taken worden onderscheiden. Uitgebreid wordt stilgestaan bij taakselectie (6.2), het kiezen van een taak op basis van een taakvoorstel dat zowel van de werker als van de cliënt kan komen; TGH is in velerlei opzicht toegesneden op het aanwakkeren van de motivatie van de cliënt (6.3). De werker zal met de cliënt stilstaan bij de uitvoerbaarheid van de taak en voor zover nodig op systematische wijze ondersteuning bieden bij taakplanning en -voorbereiding (6.4). In de laatste paragraaf wordt nader ingegaan op interventies, technieken en taken van de werker (6.5).
Bijlagen
Alleen toegankelijk voor geautoriseerde gebruikers
Voetnoten
1
Proletarisch winkelen was aan het einde van de vorige eeuw de term voor – door maatschappijkritische groepen – rechtmatig geachte zelfbediening-zonder-betalen in levensmiddelenzaken. Iemand die honger heeft, mag best een brood meenemen, vond ook de Bisschop van Breda, Muskens.
 
2
Overigens kan de mondige cliënt ook in literatuur, op tv en op het internet informatie vinden over zijn probleem en de mogelijke aanpak ervan (hoewel de betrouwbaarheid voor hem vaak moeilijker te beoordelen zal zijn). Een en ander kan zeker meegewogen worden.
 
3
Normatieve professionaliteit: centraal uitgangspunt is dat interveniëren altijd waardegebonden is; professionals moeten hun normen (kunnen) expliciteren.
 
Metagegevens
Titel
TAKEN, TAKEN EN NOG EENS TAKEN
Auteurs
Nel Jagt
Lou Jagt
Copyright
2015
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-0902-3_6