Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

Gepubliceerd in: Huisarts en wetenschap 9/2021

03-08-2021 | Casuïstiek

Syndroom van Charles Bonnet

Auteurs: Rosier Hoogelander, Sjoerd Bruggink, Just Eekhof

Gepubliceerd in: Huisarts en wetenschap | Uitgave 9/2021

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Bij dit weinig bekende syndroom veroorzaakt een visusstoornis (meestal leeftijdsgerelateerde maculadegeneratie) hallucinaties waarvan de patiënt wéét dat het hallucinaties zijn. Schaamte en angst dat het toch een psychiatrische stoornis is, zijn een drempel om de dokter te bezoeken en ook die is niet altijd bekend met de kwaal. Daardoor wordt de diagnose vaak gemist. Eenvoudige maatregelen zoals een goed verlichte omgeving, visushulpmiddelen en sociale interactie kunnen soelaas bieden. De beelden nemen na een aantal maanden doorgaans af.

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

DocsOnline – Vakinformatie voor huisartsen

Met DocsOnline blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
2.
go back to reference Van Rens GH, Boonstra FN, Van Genderen M, Kortenhoeven PJ, Van Nispen RM, Stam HL, et al. Visuele beperkingen: verwijzing en revalidatie. Utrecht: Nederlands Oogheelkundig Gezelschap, 2020. https://​richtlijnendatab​ase.​nl, geraadpleegd juni 2021. Van Rens GH, Boonstra FN, Van Genderen M, Kortenhoeven PJ, Van Nispen RM, Stam HL, et al. Visuele beperkingen: verwijzing en revalidatie. Utrecht: Nederlands Oogheelkundig Gezelschap, 2020. https://​richtlijnendatab​ase.​nl, geraadpleegd juni 2021.
Metagegevens
Titel
Syndroom van Charles Bonnet
Auteurs
Rosier Hoogelander
Sjoerd Bruggink
Just Eekhof
Publicatiedatum
03-08-2021
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Huisarts en wetenschap / Uitgave 9/2021
Print ISSN: 0018-7070
Elektronisch ISSN: 1876-5912
DOI
https://doi.org/10.1007/s12445-021-1248-2