Skip to main content
Top

2004 | OriginalPaper | Hoofdstuk

11. Steun verlenen aan patiënten

Auteur : Prof. dr. J. A. M. Schouten

Gepubliceerd in: Anamnese en advies

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Abstract

Pogingen van de arts om de patiënt – door geruststellen en opmonteren – tot steun te zijn, hebben vaak niet het beoogde effect. Dat komt doordat de inspanningen van de arts niet altijd aansluiten bij de behoefte van de patiënt of doordat die pogingen een miskenning inhouden van het probleem of de angst van de patiënt. Het beoogde resultaat kan óók uitblijven wanneer de bedoeling om steun te verlenen vermengd is met andere motieven, waaronder het motief zichzelf tegen de emoties van de patiënt af te schermen. In extreme situaties kan dat leiden tot het vermijden van het contact met de patiënt.
De arts staat voor de opgave zich niet door emoties te laten overspoelen – dat zou immers de kwaliteit van zijn werk schaden –, en tegelijkertijd zoveel invoelend vermogen paraat te houden als nodig is om zijn patiënten tot steun te kunnen zijn.
Literatuur
go back to reference Geus A de, Griffioen J, Lammers H, Pauw A Luisteren. DCN-cahier 5. Groningen, Wolters-N oordhoff. 1977. Geus A de, Griffioen J, Lammers H, Pauw A Luisteren. DCN-cahier 5. Groningen, Wolters-N oordhoff. 1977.
go back to reference Brederode-Ritter C van, Floor M. Als je een borst wordt afgezet. NISSO. Deventer, Van Loghum Slaterus. 1978. Brederode-Ritter C van, Floor M. Als je een borst wordt afgezet. NISSO. Deventer, Van Loghum Slaterus. 1978.
Metagegevens
Titel
Steun verlenen aan patiënten
Auteur
Prof. dr. J. A. M. Schouten
Copyright
2004
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-9438-8_11