Skip to main content
Top

2004 | OriginalPaper | Hoofdstuk

12. Een brug tussen do twee werelden van arts en patiënt

Auteur : Prof. dr. J. A. M. Schouten

Gepubliceerd in: Anamnese en advies

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Abstract

Wij introduceren het begrip ‘betrokkenheid’ als uitgangspunt voor de verbetering van de arts-patiëntrelatie. Gezien het belang daarvan, gevoegd bij de eerder genoemde voordelen (verhoging effectiviteit en efficiency), die voortvloeien uit het gebruik van het patiëntgericht gespreksmodel, streven wij naar een grotere verbreiding van dit model in de artsenwereld.
Helaas zijn er factoren die het verbreiden bemoeilijken, zoals misverstanden over de functie van het gespreksmodel in het geheel van het consult en de gehechtheid aan de traditionele werkwijze. Daartegenover staat dat de middelen om deze tegenstrevende krachten te overwinnen in de laatste decennia belangrijk zijn toegenomen. Hetgeen blijkt uit het grotere aantal publicaties op dit gebied en de groei van het aanbod vaardigheidstrainingen.
Literatuur
go back to reference Wright HJ, MacAdam DB. Clinical thinking and practice. Edinburgh, Londen, New York, Churchill Livingstone. 1979. Wright HJ, MacAdam DB. Clinical thinking and practice. Edinburgh, Londen, New York, Churchill Livingstone. 1979.
go back to reference Haes JCJM de, Hoos AM, Everdingen JJE van. Communiceren met patienten. Maarssen, Elsevier, Bunge. 1999. Haes JCJM de, Hoos AM, Everdingen JJE van. Communiceren met patienten. Maarssen, Elsevier, Bunge. 1999.
go back to reference Dalen J van. Vaardig communiceren in de Gezondheidszorg. Utrecht, LEMMA. 2000. Dalen J van. Vaardig communiceren in de Gezondheidszorg. Utrecht, LEMMA. 2000.
go back to reference Mastboom M. Moet ik dat gewoon vinden? NHG. 1999. Mastboom M. Moet ik dat gewoon vinden? NHG. 1999.
Metagegevens
Titel
Een brug tussen do twee werelden van arts en patiënt
Auteur
Prof. dr. J. A. M. Schouten
Copyright
2004
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-9438-8_12