Skip to main content
Top

2024 | OriginalPaper | Hoofdstuk

4. Stap 2: zoeken en selecteren van bewijs – zoekstrategie

Auteur : J. J. van Duinen

Gepubliceerd in: Evidence-based diëtetiek

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Een systematische zoekactie is belangrijk om je PICO-vraag te kunnen beantwoorden met het best beschikbare bewijs. Je begint bij de bronnen met de hoogste bewijskracht, richtlijnen, en dan systematische reviews en meta-analyses, en primaire bronnen. Je kunt gebruikmaken van diverse online zoeksystemen en databases, zoals Richtlijndatabase, Cochrane Library, TRIP-database en PubMed. Via de onderdelen van de PICO-vraag verzamel je zo veel mogelijk termen en trefwoorden die je via zogeheten operatoren met elkaar verbindt tot een zoekstring. Als zoekresultaat krijg je een overzicht van de titels en de samenvattingen van de bronnen. Hieruit maak je een selectie van bronnen die het beste aansluiten bij je vraag en je verwijdert bronnen die niet aansluiten bij je vraag. De stappen van je zoekactie en zoekstrategie leg je vast in een logboek, waardoor alle keuzen voor jezelf en anderen inzichtelijk en navolgbaar zijn.
Literatuur
go back to reference Jamaludin FS, Deurenberg R. Praktische handleiding PubMed. Houten: Bohn Stafleu van Loghum; 2021.CrossRef Jamaludin FS, Deurenberg R. Praktische handleiding PubMed. Houten: Bohn Stafleu van Loghum; 2021.CrossRef
go back to reference NVD. Inventarisatie Kwaliteitsstandaarden Diëtetiek. Houten: Nederlandse Vereniging van Diëtisten; 2020. NVD. Inventarisatie Kwaliteitsstandaarden Diëtetiek. Houten: Nederlandse Vereniging van Diëtisten; 2020.
Metagegevens
Titel
Stap 2: zoeken en selecteren van bewijs – zoekstrategie
Auteur
J. J. van Duinen
Copyright
2024
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2936-6_4