Skip to main content
Top
Gepubliceerd in:

2024 | OriginalPaper | Hoofdstuk

1. Evidence-based diëtetiek: introductie

Auteurs : A. L. Both-Zuur, P. J. M. Weijs

Gepubliceerd in: Evidence-based diëtetiek

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Evidence-based diëtetiek (EBD) is een transparante vorm van beroepsuitoefening waarin de optimale behandeling en het welbevinden van de patiënt vooropstaan. Evidence-based diëtetiek brengt het best beschikbare bewijs uit wetenschappelijke bronnen samen met de kennis en ervaring van de diëtist. Daarnaast spelen bij de besluitvorming de waarden en voorkeuren van de patiënt en zijn omgeving een centrale rol. Voor de diëtist betekent evidence-based werken dat patiënten een dieetbehandeling op maat krijgen, op basis van recente wetenschappelijke inzichten. Door evidence-based werken kunnen diëtisten zich onderscheiden van anderen die voedingsadviezen geven.
Literatuur
go back to reference De Roos N. De diëtist als onderzoeker. Ned Tijdschr Voeding Diëtetiek. 2014;69(T):14–7. De Roos N. De diëtist als onderzoeker. Ned Tijdschr Voeding Diëtetiek. 2014;69(T):14–7.
go back to reference EFAD. Factsheet Practice and Research: a perfect dietetic match. Naarden: The European Federation of the Associations of Dietitians; 2020. EFAD. Factsheet Practice and Research: a perfect dietetic match. Naarden: The European Federation of the Associations of Dietitians; 2020.
go back to reference Leij-Halfwerk S. Methodisch werken is een middel, geen doel. Ned Tijdschr Voeding Diëtetiek. 2015;10(6):30–1. Leij-Halfwerk S. Methodisch werken is een middel, geen doel. Ned Tijdschr Voeding Diëtetiek. 2015;10(6):30–1.
go back to reference Neelemaat F, Ozturk H, Weijs P. Kritisch redeneren in de diëtetiek. Amsterdam: Hogeschool van Amsterdam; 2016. Neelemaat F, Ozturk H, Weijs P. Kritisch redeneren in de diëtetiek. Amsterdam: Hogeschool van Amsterdam; 2016.
go back to reference NVD. Beroepsprofiel Diëtist-paramedicus. Amersfoort: Nederlandse Vereniging van Diëtisten; 2023. NVD. Beroepsprofiel Diëtist-paramedicus. Amersfoort: Nederlandse Vereniging van Diëtisten; 2023.
go back to reference NVD. Een visie op de diëtetiek en de diëtist in 2030. Amersfoort: Nederlandse Vereniging van Diëtisten; 2022. NVD. Een visie op de diëtetiek en de diëtist in 2030. Amersfoort: Nederlandse Vereniging van Diëtisten; 2022.
go back to reference Scholten RJPM, Offringa M, Assendelft WJJ, redactie. Inleiding in evidence-based medicine: klinisch handelen gebaseerd op bewijsmateriaal. Houten: Bohn Stafleu van Loghum; 2018. Scholten RJPM, Offringa M, Assendelft WJJ, redactie. Inleiding in evidence-based medicine: klinisch handelen gebaseerd op bewijsmateriaal. Houten: Bohn Stafleu van Loghum; 2018.
go back to reference Van Ginkel-Res A, Risvas G, Liddell J, Doublas P, Buchholz D, Lorentzen SS, et al. Sustainable health through the life span: nutrition as a smart investment for Europe. Naarden: European Federation of the Associations of Dietitians; 2019. Van Ginkel-Res A, Risvas G, Liddell J, Doublas P, Buchholz D, Lorentzen SS, et al. Sustainable health through the life span: nutrition as a smart investment for Europe. Naarden: European Federation of the Associations of Dietitians; 2019.
go back to reference Voeding & Beweging.NU. Het PICS zorgpad voor diëtetiek. Amsterdam: Voeding & Beweging; 2023. Voeding & Beweging.NU. Het PICS zorgpad voor diëtetiek. Amsterdam: Voeding & Beweging; 2023.
Metagegevens
Titel
Evidence-based diëtetiek: introductie
Auteurs
A. L. Both-Zuur
P. J. M. Weijs
Copyright
2024
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2936-6_1