Skip to main content
Top

2015 | OriginalPaper | Hoofdstuk

16. Slecht horen

Auteur : Ronald Geelen

Gepubliceerd in: Dementiezorg in de praktijk, deel 1

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Inleiding

Slecht horen is geen stemmings- of gedragsprobleem, maar kan dat wel in de hand werken. Het belemmert de communicatie met anderen, betekent dat toenadering door anderen eerder schrik geeft, werkt onzekerheid, wantrouwen en andere problemen in de hand. Als begeleider stel je jezelf daarom op de hoogte van de belangrijkste begrippen en wetenswaardigheden over slecht horen. Die komen in dit hoofdstuk aan bod, evenals veel voorkomende misverstanden. Na de do’s en dont’s in de begeleiding komen hulpmiddelen en behandelmogelijkheden aan bod.
Literatuur
1.
go back to reference Doets, S. (2005). Thuis in de omgekeerde wereld. De Gelderhorst: verzorgingshuis voor oudere doven. Maandblad Activiteitensector, 10, 10–13 Doets, S. (2005). Thuis in de omgekeerde wereld. De Gelderhorst: verzorgingshuis voor oudere doven. Maandblad Activiteitensector, 10, 10–13
5.
go back to reference www.hoorstichting.nl; Nationale Hoorstichting, een organisatie die zich inzet voor activiteiten op het gebied van voorlichting, preventie, revalidatie en wetenschappelijk onderzoek over horen en gehoorschade. Zie ook de site www.oorcheck.nl van deze organisatie. www.​hoorstichting.​nl; Nationale Hoorstichting, een organisatie die zich inzet voor activiteiten op het gebied van voorlichting, preventie, revalidatie en wetenschappelijk onderzoek over horen en gehoorschade. Zie ook de site www.​oorcheck.​nl van deze organisatie.
6.
go back to reference www.hoorzaken.nl; website met uitgebreide informatie over de werking van het oor, technische mogelijkheden ter verbetering van het horen en meer. www.​hoorzaken.​nl; website met uitgebreide informatie over de werking van het oor, technische mogelijkheden ter verbetering van het horen en meer.
9.
go back to reference www.oorakel.nl; oorakel geeft informatie over het gehoor, doofheid, slechthorendheid, spraak- en taalmoeilijkheden en hoorhulpmiddelen. Deze organisatie heeft ook een informatielijn. www.​oorakel.​nl; oorakel geeft informatie over het gehoor, doofheid, slechthorendheid, spraak- en taalmoeilijkheden en hoorhulpmiddelen. Deze organisatie heeft ook een informatielijn.
Metagegevens
Titel
Slecht horen
Auteur
Ronald Geelen
Copyright
2015
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-0846-0_16