Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Tijdschrift voor Urologie 4/2019

Open Access 14-05-2019 | Editorial

Slagvaardigheid vereist

Auteur: dr. Henk G. van der Poel

Gepubliceerd in: Tijdschrift voor Urologie | Uitgave 4/2019

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN
Het verleden en toekomst van de urologie staan in de belangstelling. Afdelingen zoals die in het Erasmus MC zijn na 50 jaar nog springlevend en buigen mee met de veranderende structuur van de gezondheidszorg. Daar waar de commercialisering van de zorg door sommigen, zoals als Marcel Levi en Peter Huijgens, wordt bekritiseerd, blijven initiatieven rond centralisatie en zelfstandige behandelcentra meer dan ooit doorgaan en op steeds luidere toon de competitie zoeken. Prijsafspraken over vergoedingen lijken te gaan verschillen en bij onvoldoende aantallen sluiten zorgverzekeraars geen contracten meer af, ook al zijn er weinig betrouwbare data dat de kwaliteit in betreffende instituten onder de maat zou zijn. Gold tot voor kort dit inkoopbeleid met name voor de wat meer hoogvolumebehandelingen, ook behandelingen voor peniscarcinoom moeten hier nu aan geloven. Minder dan 10 per jaar en de zorgverzekeraar besluit de zorg elders in te kopen. Dat lijkt in eerste instantie een probleem van de laagvolumeklinieken, maar dat is natuurlijk schijn. Ook hoogvolumecentra, die de betreffende zorg nog wel krijgen gecontracteerd, moeten hun praktijk aanpassen. Minder behandelende klinieken betekent grotere patiëntenstromen naar de nog resterende ziekenhuizen. Ook deze groeiende patiëntenstromen vragen om flexibiliteit. Belangrijkste bij deze veranderingen is mijns inziens dat de patient er uiteindelijk beter van wordt. De verbindende rol die de NVU kan spelen in de zorgketen van laag-naar hoogvolumekliniek, is cruciaal. Met ondersteuning van kwaliteitsregistraties, het multidisciplinaire overleg en met name de interactie tussen klinieken en urologen kan de NVU een sleutelrol vervullen in dit veranderende zorgtoneel. Ik hoop dat de vereniging hierin slagvaardig blijft.
Open Access This article is distributed under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License (http://​creativecommons.​org/​licenses/​by/​4.​0/​), which permits unrestricted use, distribution, and reproduction in any medium, provided you give appropriate credit to the original author(s) and the source, provide a link to the Creative Commons license, and indicate if changes were made.
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

Tijdschrift voor Urologie

Het Tijdschrift voor Urologie is het enige peer-reviewed Nederlandstalige tijdschrift in het vakgebied. Het verschijnt 8 keer per jaar en bevat naast wetenschappelijke artikelen ook case-reports en de abstracts van de voor- en najaarsvergaderingen van de NVU.

Metagegevens
Titel
Slagvaardigheid vereist
Auteur
dr. Henk G. van der Poel
Publicatiedatum
14-05-2019
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Tijdschrift voor Urologie / Uitgave 4/2019
Print ISSN: 2211-3037
Elektronisch ISSN: 2211-4718
DOI
https://doi.org/10.1007/s13629-019-0253-8