Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Tijdschrift voor Urologie 4/2019

Open Access 04-12-2018 | Artikel

Jaarverslag cystectomieregistratie NVU 2017

Auteurs: dr. Henk van der Poel, prof. dr. Igle-Jan de Jong, Werkgroep oncologische urologie (WOU) van de NVU

Gepubliceerd in: Tijdschrift voor Urologie | Uitgave 4/2019

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Samenvatting

In de www.​nvukwaliteit.​nl registratie van de Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU) is het aantal ingevoerde cystectomieën de afgelopen jaren stabiel gebleven. Wel is er een trend naar meer robot-geassisteerde ingrepen maar deze is ruim minder dan de helft van het totaal. Er is een dalende trend naar het aantal ingevoerde orthotope urinedeviaties en een dalende trend van de 30-dagenmortaliteit.

Aantal ingrepen

De afgelopen jaren is er een stabiel aantal geregistreerde cystectomieën in de database. In 2017 werden in 37 klinieken cystectomieën uitgevoerd (dat is overigens meer klinieken dan er prostatectomieën uitvoeren, conform ook de bevindingen in 2016). Opvallend is de sterke spreiding in aantal ingrepen per kliniek (fig. 1). De regressieanalyse en statische vergelijkingen werden uitgevoerd met SPSS 22. Niet alle data zijn in de registratie volledig ingevoerd. Data over het aantal klierdissecties bijvoorbeeld ontbreken in een aantal gevallen en zijn daarom niet meegenomen in de analyse.
Wel is opvallend dat er wat minder orthotope deviaties worden aangelegd in de meer recente jaren (fig. 2). Het aantal robotgeassisteerde cystectomieën neemt iets toe, maar is ruim minder dan de helft van het totale aantal cystectomieën (fig. 3).
Opvallend hierbij is dat met name het aantal open orthotope deviaties lijkt te verminderen, terwijl het aantal robotgeassisteerde orthotope deviaties stabiel blijft, maar nog altijd minder is dan bij de open uitgevoerde cystectomieën (fig. 4).

Lymfeklierdissecties

In 2017 werd een onderscheid gemaakt tussen een beperkte klierdissectie van de obturator loge, een standard klierdissectie (tot de ureter-vaatkruising) en een uitgebreide klierdissectie (tot de aorta bifurcatie). Voor de verschillende typen ingreep: open, laparoscopisch (al dan niet met conversie), en robotgeassisteerd waren de percentages zoals weergegeven in tab. 1.
Tabel 1
Percentage klierdissecties per type ingreep in 2017
 
soort ingreep
totaal
open procedure
laparoscopie
laparoscopie met conversie
onbekend
robotchirurgie
beperkt (obturatoriusholte bdz.)
2,1 %
0,0 %
0,0 %
0,0 %
2,3 %
2,0 %
standaard (obturatoriusholte bdz. + Iliacaaltraject bdz. tot aan de ureter)
73,5 %
11,4 %
50,0 %
85,7 %
77,5 %
72,8 %
uitgebreid (tot aan de aortabifurcatie presacraal)
16,8 %
88,6 %
50,0 %
0,0 %
17,5 %
19,3 %
geen
7,0 %
0,0 %
0,0 %
4,8 %
2,3 %
5,2 %

Perioperatieve gegevens

Mediaan bloedverlies was wat minder bij de (robotgeassisteerde) laparoscopische ingrepen en het minst bij de robotgeassisteerde Bricker deviatie (fig. 5).
Maar de operatieduur was langer voor de robotgeassisteerde cystectomieën (fig. 6).
Terwijl de opnameduur na een (robotgeassisteerde) laparoscopische cystectomie wat korter was dan na een open ingreep (fig. 7). De spreiding was groot, ook binnen de verschillende groepen, en het verschil in mediane opnameduur tussen de open- en robotgeassisteerde procedures was minder dan drie dagen.
Per kliniek was er een groot verschil in gerapporteerd gemiddeld bloedverlies (fig. 8). Het bloedverlies tijdens de operatie per kliniek was significant gecorreleerd met het percentage minimaal invasief uitgevoerde ingrepen (Spearman r = 0,572; p < 0,001).
Klinieken met meer ingrepen rapporteerden minder bloedverlies peroperatief, waarbij klinieken die in 2017 meer dan 30 ingrepen uitvoerden gemiddeld nooit meer dan 1 liter bloedverlies hadden (fig. 9).
Ook de gemiddelde opnameduur verschilde per kliniek (fig. 10).
Ziekenhuizen met minder dan 20 ingrepen in 2017 hadden mediaan meer bloedverlies en een langere opnameduur, maar de spreiding tussen klinieken was groter dan het verschil tussen de groepen (fig. 11).
Zestien van de 37 (43%) klinieken voerden robotgeassisteerde cystectomieën uit (fig. 12).
Van de 37 klinieken voerden er 26 (70%) orthotope deviaties uit terwijl in zes klinieken de gegevens over het type deviatie niet waren aangegeven (fig. 13).

Mortaliteit

De 30- en 90-dagenmortaliteit zijn weergegeven in fig. 14. Hierbij kan onvoldoende geverifieerd worden of alle gegevens van de ziekenhuizen zonder mortaliteit een onderrapportage betreffen. Wel is opvallend dat de mortaliteit in een aantal klinieken ver boven het gemiddelde ligt dat in de literatuur wordt gerapporteerd (<3%). In 2017 overleden 20 patiënten binnen 30 dagen en 17 patiënten tussen dag 30 en dag 90 (fig. 14).
Er is een neerwaartse trend van de gerapporteerde 30 dagen-, maar niet van de gerapporteerde 90-dagenmortaliteit (fig. 15).
Voor de gehele database (n = 7.412 patiënten) is de 30-dagenmortaliteit voor robotgeassisteerde en open cystectomieën gelijk, maar lijkt de mortaliteit na laparoscopie wat hoger te zijn (fig. 16).
Met name de hoge 90-dagenmortaliteit na robotgeassisteerde orthotope deviaties valt op: >2 × hoger dan na een open ingreep en ook hoger dan na een robotgeassisteerd uitgevoerde Bricker-deviatie. De aantallen patiënten in deze analyse zijn laag, wat conclusies moeilijk maakt, maar nader onderzoek hiernaar is gewenst (fig. 17).

Conclusie

Het aantal cystectomieën dat is ingevoerd in de NVU-registratie is de laatste jaren stabiel gebleven. Er lijkt een trend te zijn naar het uitvoeren van minder orthotope deviaties. Er is een trend naar verbetering van de mortaliteit in de eerste 30 dagen.
Open Access This article is distributed under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License (http://​creativecommons.​org/​licenses/​by/​4.​0/​), which permits unrestricted use, distribution, and reproduction in any medium, provided you give appropriate credit to the original author(s) and the source, provide a link to the Creative Commons license, and indicate if changes were made.
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

Tijdschrift voor Urologie

Het Tijdschrift voor Urologie is het enige peer-reviewed Nederlandstalige tijdschrift in het vakgebied. Het verschijnt 8 keer per jaar en bevat naast wetenschappelijke artikelen ook case-reports en de abstracts van de voor- en najaarsvergaderingen van de NVU.

Metagegevens
Titel
Jaarverslag cystectomieregistratie NVU 2017
Auteurs
dr. Henk van der Poel
prof. dr. Igle-Jan de Jong
Werkgroep oncologische urologie (WOU) van de NVU
Publicatiedatum
04-12-2018
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Tijdschrift voor Urologie / Uitgave 4/2019
Print ISSN: 2211-3037
Elektronisch ISSN: 2211-4718
DOI
https://doi.org/10.1007/s13629-018-0241-4