Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

14-02-2020 | Artikel | Uitgave 2-3/2020 Open Access

Tijdschrift voor Urologie 2-3/2020

Screening naar prostaatkanker bij mannen met een BRCA2 mutatie: adviezen voor de praktijk gebaseerd op resultaten van internationale studie

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Urologie > Uitgave 2-3/2020
Auteurs:
prof. dr. C. J. van Asperen, prof. dr. C. H. Bangma

Samenvatting

Mannen die drager zijn van een BRCA2 mutatie (BRCA2+ mannen of BRCA2 dragers) hebben een verhoogd risico op prostaatkanker ten opzichte van mannen zonder mutatie. Daarnaast betreft het vaker agressievere tumoren. De resultaten van de internationale IMPACT-studie laten zien dat de BRCA2+ mannen relatief veel baat kunnen hebben van screening naar prostaatkanker. In totaal werden 2.932 mannen gerekruteerd. Na vier screeningsrondes met PSA-bepaling is aangetoond dat BRCA2 dragers een statistisch-significante hogere kans hebben op prostaatcarcinoom, 19 per 1.000, in vergelijking met niet-dragers, 12 per 1.000 (p = 0,03). Ook betreft het vaker klinisch-significante prostaatcarcinomen (77%) in vergelijking met 49% in de algemene populatie. Op basis van de resultaten van de IMPACT-studie is besloten om in Nederland de mogelijkheid van screening voor prostaatkanker actief te bespreken met BRCA2+ mannen.

Onze productaanbevelingen

Tijdschrift voor Urologie

Het Tijdschrift voor Urologie is het enige peer-reviewed Nederlandstalige tijdschrift in het vakgebied. Het verschijnt 8 keer per jaar en bevat naast wetenschappelijke artikelen ook case-reports en de abstracts van de voor- en najaarsvergaderingen van de NVU.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2-3/2020

Tijdschrift voor Urologie 2-3/2020 Naar de uitgave