Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2010 | Artikel | Uitgave 1/2010

Verslaving 1/2010

Screening en assessment van psychiatrische stoornissen in Belgische gevangenissen

Sensitiviteit en specificiteit van de BJMHS en SSI-A

Tijdschrift:
Verslaving > Uitgave 1/2010
Auteurs:
Veerle Soyez, Joke De Wilde, Stijn Vandevelde, Tom Vander Beken, Sven Todts, Eric Broekaert
Belangrijke opmerkingen
Dr. V. Soyez is doctorsassistente bij de Vakgroep Orthopedagogiek van de Universiteit Gent.
Dr. J. De Wilde is stafmedewerker bij het Department Onderzoek en Dienstverlening van de Hogeschool Gent.
Prof. dr. S. Vandevelde is docent bij het Department Sociaal-agogisch Werk van de Hogeschool Gent en gastdocent bij de Vakgroep Orthopedagogiek van de Universiteit Gent.
Prof. dr. T. Vander Beken is hoofddocent strafrecht en codirecteur bij het Institute for International Research on Criminal Policy van de Universiteit Gent.
Dr. S. Todts is geneesheer-directeur medische en tandheelkundige zorg bij de Dienst Gezondheidszorg Gevangenissen van de Federale Overheidsdienst Justitie te Brussel.
Prof. dr. E. Broekaert is hoogleraar bij de Vakgroep Orthopedagogiek van de Universiteit Gent.
Deze studie werd gefinancierd door en uitgevoerd in opdracht van de Programmatorische Federale Overheidsdienst Wetenschapsbeleid en valt binnen het kader van het onderzoeksprogramma ter ondersteuning van de Federale beleidsnota drugs.

Samenvatting

Internationaal onderzoek wijst op een hoge prevalentie van psychiatrische stoornissen bij gedetineerden. Het ontbreekt echter veelal aan systematische en accurate procedures om deze stoornissen te diagnosticeren. In dit artikel bespreken we de ontwikkeling van een aangepast protocol voor screening en assessment van psychiatrische stoornissen en drugsgerelateerde stoornissen bij nieuw-aangemelde gedetineerden in Belgische gevangenissen. De sensitiviteit en specificiteit van de screeningsinstrumenten BJMHS en SSI-SA in dit protocol werd uitgetest in een kleinschalige pilotstudie (N = 91). Er kon een vrij goede sensitiviteit aangetoond worden voor zowel SSI-SA als BJMHS. De specificiteit van beide instrumenten is evenwel matig. Aanvullend onderzoek bij een grotere steekproef die uitsluitend bestaat uit nieuw-aangemelde gedetineerden en geïnterneerden is noodzakelijk.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2010

Verslaving 1/2010 Naar de uitgave

Verslaving digitaal

Ouderwetse media op internet

Verslaving verwoord

Recensies