Skip to main content
main-content
Top

06-11-2014 | Nieuws

Roker heeft meer kans op chronische rugpijn

Onderzoekers van de Northwestern University Feinberg School of Medicine stellen dat rokers een driemaal grotere kans hebben op het ontwikkelen van chronische rugpijn dan niet-rokers. Door te stoppen met roken kan deze kans worden verkleind.

‘Roken heeft invloed op de hersenen en het verandert de manier waarop de hersenen reageren op rugpijn. Het lijkt erop dat rokers minder veerkrachtig zijn bij een periode van pijn’, aldus onderzoeker Bogdan Petre.

 

 

Voor het eerst tonen onderzoekers een verband aan tonen tussen roken, chronische pijn en het hersengedeelte dat betrokken is bij beloning en verslaving. Aan de studie namen 160 volwassenen deel die voor het eerst last hadden van rugpijn. Gedurende een jaar ondergingen ze vijf keer een MRI-scan en werden zij uitgevraagd over de intensiteit van de rugpijn. Ze vulden tevens vragenlijsten in over hun rookgedrag en andere gezondheidsgerelateerde zaken. Daarnaast bestudeerden de onderzoekers ook 35 gezonde personen en 32 personen met chronische rugpijn.

 

De onderzoekers keken vooral naar de hersengebieden die betrokken zijn bij verslaving en gemotiveerd leren. Deze hersencircuits blijken van belang bij de ontwikkeling van chronische pijn. De sterkte van de verbinding tussen de twee hersengebieden bepaalt volgens de onderzoekers onder andere wie een chronische pijnpatiënt wordt.

 

Petre: ‘Het hersencircuit in de hersenen van rokers was heel sterk en actief, maar we zagen een sterke daling in de activiteit tussen deze twee hersengebieden bij rokers die op eigen initiatief stopten tijdens de studie. Na het stoppen was de vatbaarheid voor chronische pijn ook minder.’ Gedurende het onderzoek hielp medicatie de deelnemers bij het managen van de pijn, maar dit had geen invloed op de hersenactiviteit. Volgens de onderzoekers kunnen gedragsinterventies, zoals stoppen-met-rokenprogramma’s, in de toekomst worden gebruikt om de hersenmechanismen te beïnvloeden als behandeling voor chronische pijn.

 

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift Human Brain Mapping.

 

Bron: Gezondheidsnet
Beeld: Fotolia

Tip

Kom naar het Symposium Lage Rugpijn op vrijdag 22 mei 2015 in Utrecht. Ga voor meer informatie en om u in te schrijven naar Symposium Lage Rugpijn 2015.

 

Bekijk de web-tv-uitzending Lage rugpijn met prof. dr. Bart Koes en prof. dr. Maurits van Tulder. Deze web-tv is onderdeel van het BSL Fysiotherapeut Totaal-abonnement en is voor (proef)abonnees gratis te volgen. U kunt de web-tv on-demand bekijken wanneer het u uitkomt.

 

Lees ook de (gerelateerde) artikelen:

 

Meer artikelen over fysiotherapie: Algemeen.

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.