Skip to main content
Top

2020 | OriginalPaper | Hoofdstuk

25. Reuk en smaak

Auteurs : C. de Graaf, S. Boesveldt

Gepubliceerd in: Inleiding in de gerontologie en geriatrie

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Het reukzintuig en het smaakzintuig zijn beide betrokken bij voedselkeuze en voedselinname. Het reuk- en smaaksysteem is op oudere leeftijd minder gevoelig dan in de jonge volwassenheid. Bij 25 % van de populatie boven de 50 jaar is het reukvermogen serieus aangetast. Ongeveer 30 % van de ouderen boven de 75 jaar ruikt niets meer (functionele anosmie). Er zijn twee belangrijke neurodegeneratieve ziekten bij ouderen waarbij de geurwaarneming ernstig is verstoord: de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson. Ook komen reuk- en smaakklachten veelvuldig voor bij kanker. De geschatte prevalentie van een verminderd smaakvermogen is in de totale populatie ongeveer 5 % en bij ouderen iets meer. Totaal smaakverlies komt bij normale veroudering zelden voor.
Literatuur
go back to reference Boesveldt S, De Graaf C. The differential role of smell and taste for eating behavior. Perception. 2017;46(3–4):307–19. Boesveldt S, De Graaf C. The differential role of smell and taste for eating behavior. Perception. 2017;46(3–4):307–19.
go back to reference Hummel T, Kobal G, Gudziol H, et al. Normative data for the ‘sniffing sticks’ including tests of odor identification, odor discrimination, and olfactory thresholds: an upgrade based on a group of more than 3000 subjects. Eur Arch Otorhinolaryngol. 2007;264:237–42. Hummel T, Kobal G, Gudziol H, et al. Normative data for the ‘sniffing sticks’ including tests of odor identification, odor discrimination, and olfactory thresholds: an upgrade based on a group of more than 3000 subjects. Eur Arch Otorhinolaryngol. 2007;264:237–42.
go back to reference Hummel T, Rissom K, Reden J, et al. Effects of olfactory training in patients with olfactory loss. Laryngoscope. 2009;119:496–9. Hummel T, Rissom K, Reden J, et al. Effects of olfactory training in patients with olfactory loss. Laryngoscope. 2009;119:496–9.
go back to reference Rahayel S, Frasnelli J, Joubert S. The effect of Alzheimer’s disease and Parkinson’s disease on olfaction: a meta-analysis. Behav Brain Res. 2012;231:60–74. Rahayel S, Frasnelli J, Joubert S. The effect of Alzheimer’s disease and Parkinson’s disease on olfaction: a meta-analysis. Behav Brain Res. 2012;231:60–74.
go back to reference Vennemann MM, Hummel T, Berger K. The association between smoking and smell and taste impairment in the general population. J Neurol. 2008;255:1121–6. Vennemann MM, Hummel T, Berger K. The association between smoking and smell and taste impairment in the general population. J Neurol. 2008;255:1121–6.
go back to reference Welge-Lussen A, Dorig P, Wolfensberger M, et al. A study about the frequency of taste disorders. J Neurol. 2011;258:386–92. Welge-Lussen A, Dorig P, Wolfensberger M, et al. A study about the frequency of taste disorders. J Neurol. 2011;258:386–92.
go back to reference Wirth R, Smoliner C, Jäger M, et al.; DGEM Committee. Guideline clinical nutrition in patients with stroke. Exp Transl Stroke Med. 2013;5:14. Wirth R, Smoliner C, Jäger M, et al.; DGEM Committee. Guideline clinical nutrition in patients with stroke. Exp Transl Stroke Med. 2013;5:14.
Metagegevens
Titel
Reuk en smaak
Auteurs
C. de Graaf
S. Boesveldt
Copyright
2020
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2453-8_25