TODO: Skip to main content
Top

2020 | OriginalPaper | Hoofdstuk

25. Reuk en smaak

Auteurs : C. de Graaf, S. Boesveldt

Gepubliceerd in: Inleiding in de gerontologie en geriatrie

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Het reukzintuig en het smaakzintuig zijn beide betrokken bij voedselkeuze en voedselinname. Het reuk- en smaaksysteem is op oudere leeftijd minder gevoelig dan in de jonge volwassenheid. Bij 25 % van de populatie boven de 50 jaar is het reukvermogen serieus aangetast. Ongeveer 30 % van de ouderen boven de 75 jaar ruikt niets meer (functionele anosmie). Er zijn twee belangrijke neurodegeneratieve ziekten bij ouderen waarbij de geurwaarneming ernstig is verstoord: de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson. Ook komen reuk- en smaakklachten veelvuldig voor bij kanker. De geschatte prevalentie van een verminderd smaakvermogen is in de totale populatie ongeveer 5 % en bij ouderen iets meer. Totaal smaakverlies komt bij normale veroudering zelden voor.
Literatuur
Deze inhoud is alleen zichtbaar als je bent ingelogd en de juiste rechten hebt.
Metagegevens
Titel
Reuk en smaak
Auteurs
C. de Graaf
S. Boesveldt
Copyright
2020
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2453-8_25