01-08-2014 | Origineel artikel
Regionale traumaregistratie; werken aan een volledige en betrouwbare database
Gepubliceerd in: Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie | Uitgave 4/2014
Log in om toegang te krijgenSamenvatting
Doel
Procesevaluatie van de traumaregistratie binnen een regionaal traumanetwerk in het kader van de landelijke traumaregistratie.
Design
Inventariserend, beschrijvend.
Methode
Evaluatie van het hele proces van traumaregistratie, vanaf binnenkomst van de patiënt tot ontslag of overlijden, en vanaf de invoer van de gegevens tot aan het doorsturen naar de Landelijke Traumaregistratie (LTR). De studie bestond uit een schriftelijke vragenlijst en een mondeling interview. Iedereen die betrokken was bij de traumaregistratie in een regionaal traumanetwerk werd uitgenodigd voor deelname aan dit onderzoek.
Resultaten
Alle benaderde personen (23) uit negen ziekenhuizen participeerden in dit onderzoek. De meerderheid van de ziekenhuizen (78%) had werkafspraken vastgelegd om de traumaregistratie te organiseren. Van de 19 inclusiecriteria voor de traumaregistratie waren er minimaal twaalf bekend bij de meerderheid van de geïnterviewden (80%). Twee derde (6) van de ziekenhuizen voerde een controle uit op de inclusie en ‘gemiste’ patiënten. Van de vitale parameters werd ademhalingsfrequentie het slechtst geregistreerd, gevolgd door de Glasgow Coma Scale (GCS). De mate waarin de traumaregistratie was geautomatiseerd en de wijze waarop deze automatisering was geïntegreerd in een bepaald ziekenhuisinformatiesysteem (ZIS) verschilden sterk per ziekenhuis.
Conclusie
Er bestaat een ruime mate van variatie in de uitvoering per ziekenhuis van de regionale traumaregistratie binnen een traumazorgnetwerk. De voornaamste beperkingen schuilen in het ontbreken van controlemechanismen op inclusie en ontbrekende data, uniforme definities en werkafspraken, beperkende maatregelen op inter- en intra-observer variabiliteit in letselcodering, en ICT-oplossingen.