Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2014 | Origineel artikel | Uitgave 4/2014

Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie 4/2014

De VIPER-trial. Volaire plaatfixatie versus gipsimmobilisatie in gedislokeerde extraarticulaire distale radiusfracturen

Tijdschrift:
Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie > Uitgave 4/2014
Auteurs:
M.M.J Walenkamp, J.C. Goslings, N.W.L. Schep
Belangrijke opmerkingen
1 hoofdonderzoeker VIPER-trial
2 lokale hoofdonderzoeker en projectleider VIPER-trial
3 arts-onderzoeker en onderzoekscoördinator VIPER-trial Alle auteurs zijn als traumachirurg werkzaam op de Trauma Unit, afdeling Chirurgie, Academisch Medisch Centrum, Amsterdam

Samenvatting

Een extra-articulaire gedislokeerde distale radiusfractuur AO type A, wordt vaak beschouwd als een gunstig fractuurtype. De meeste patiënten met deze fractuur worden conservatief behandeld met gesloten repositie en gipsbehandeling. De functionele resultaten na conservatieve behandeling zijn echter wisselend, en in 50% van de gevallen treedt redislocatie op. Een keuze voor primaire open repositie en interne fixatie (ORIF) middels een hoekstabiele volaire plaat kan redislocatie voorkomen en resulteren in een beter en sneller herstel van de polsfunctie. Op basis van de beschikbare literatuur kan geen keuze gemaakt worden tussen deze twee behandelmethoden. Om deze reden is de VIPER-trial opgezet (Volar Internal Plate Fixation vs. Plaster in Extra-articular Distal Radius Fractures). De trial is in december 2012 van start gegaan. De hypothese van de VIPER-trial is dat patiënten met een type A distale radiusfractuur een sneller en beter herstel van de polsfunctie tonen na primaire ORIF met een hoekstabiele volaire plaat dan na conservatieve behandeling (www.​viperstudie.​nl).

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie

Het Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie is geen 'klassiek' wetenschappelijk tijdschrift, maar wil een spreekbuis zijn voor ieder die zich bezighoudt met de traumatologie, in al haar aspecten.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2014

Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie 4/2014 Naar de uitgave

Origineel artikel

‘Overdaad schaadt’