Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Bijblijven 9/2004

01-07-2004 | Redactioneel

Redactioneel ten geleide

Auteur:    

Gepubliceerd in: Bijblijven | Uitgave 9/2004

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

De conclusies zijn alarmerend. Het aantal personen met ernstig overgewicht is in 25 jaar verdubbeld tot 10% van de volwassenen. Wanneer de huidige trend doorzet, zal de totale sterfte in Nederland gaan stijgen. De komende 20 jaar zullen dan de prevalenties van hartinfarct, beroerte en heupartrose met enige procenten toenemen; diabetes mellitus type 2 zal zelfs met 9% stijgen. Het zorgwekkendst is de te verwachten stijging van het percentage kinderen met overgewicht. Jaarlijks leiden overgewicht en ook ongunstige samenstelling van de voeding (verzadigde vetzuren!) elk afzonderlijk tot ca. 40.000 gevallen van ouderdomsdiabetes, hart-en-vaatziekten en kanker. Het totale gezondheidsverlies door ongezonde voeding is vergelijkbaar met het gezondheidsverlies door roken. Gemeten in daly's (Disability Adjusted Life Years, een maat voor het verlies aan gezonde levensjaren door ziekte en sterfte in de bevolking) bedraagt het jaarlijkse verlies door ongezonde voeding tussen 300.000 en 400.000; voor roken wordt het jaarlijkse gezondheidsverlies geschat op ruim 250.000 daly's.
Voetnoten
1
Kreijl CF van, Knaap AGAC et al. Ons eten gemeten. Gezonde voeding en veilig voedsel in Nederland. Bilthoven: RIVM 2004
 
Metagegevens
Titel
Redactioneel ten geleide
Auteur
   
Publicatiedatum
01-07-2004
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Bijblijven / Uitgave 9/2004
Print ISSN: 0168-9428
Elektronisch ISSN: 1876-4916
DOI
https://doi.org/10.1007/BF03059806

Andere artikelen Uitgave 9/2004

Bijblijven 9/2004 Naar de uitgave