Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-11-2014 | Beschouwing | Uitgave 11/2014

Huisarts en wetenschap 11/2014

Re-thinking the role of general practice

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 11/2014
Auteur:
Martin Marshall
Belangrijke opmerkingen
University College London, Improvement Science London, 170 Tottenham Court Road, London W1T 7HA: Martin Marshall, general practitioner and professor of Healthcare Improvement … Correspondentie: martin.marshall@islondon.org … Mogelijke belangenverstrengeling: niets aangegeven.

Samenvatting

Marshall M. Re-thinking the role of general practice/De huisarts moet zichzelf opnieuw uitvinden. Huisarts Wet 2014:57(11):580–1.
Ingrijpende veranderingen in de financiering en inrichting van het zorgstelsel zorgen ervoor dat de huisarts, die tot nog toe vaak onder de radar kon opereren, een opvallender maatschappelijk profiel krijgt. Dat profiel steunt van oudsher op vier essentiële functies: als verwijzers die de gezondheidsrisico’s van een klacht beoordelen, als begeleiders die de zelfzorg van (chronische) patiënten managen, als hoeders van zorgvoorzieningen en als bewakers van het – soms precaire – evenwicht tussen kwaliteit en kosten. Alle vier deze functies worden uitgedaagd, niet alleen door de hooggespannen verwachtingen van patiënten en politici, maar ook fundamenteler, door de depersonalisering van de huisartsengeneeskunde. De grote nadruk op techniek en evidencebased procedures zorgt voor betere gezondheidsuitkomsten, maar het veronachtzamen van de ‘zachte’ kanten van het vak leidt steeds vaker tot ongelukkige patiënten en zorgverleners, én tot aantoonbaar slechtere gezondheidsuitkomsten. Er is behoefte aan een nieuwe vorm van samenwerking tussen de huisarts, de pa tiënt en de andere behandelaars waarin meer plaats is voor persoonlijk contact en menselijke interactie.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 11/2014

Huisarts en wetenschap 11/2014 Naar de uitgave