Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2011 | Interview | Uitgave 8/2011

GZ - Psychologie 8/2011

‘Psychose is een gestigmatiseerde aandoening, niemand loopt te koop met de symptomen’

Prof. dr. Mark van der Gaag

Tijdschrift:
GZ - Psychologie > Uitgave 8/2011
Auteur:
Iris Dijkstra
Belangrijke opmerkingen
Iris Dijkstra,wetenschapsjournalist

Mark van der Gaag

Klinisch psycholoog, psychotherapeut en gedragstherapeut Mark van der Gaag is zijn hele werkzame leven al gefascineerd door psychosen. In 1992 promoveerde hij aan de Rijksuniversiteit Groningen op een onderzoek naar cognitieve therapie bij schizofreniepatiënten. Vervolgens gaf hij leiding aan diverse behandel- en onderzoeksafdelingen van ggz-instellingen op het gebied van psychosen. Sinds 2006 is hij hoogleraar klinische psychologie aan de Vrije Universiteit. Ook is hij hoofd van het psychose-onderzoek van Parnassia.

Samenvatting

Hoogleraar Klinische psychologie Mark van der Gaag startte vier jaar geleden een onderzoek naar het effect van preventieve cognitieve gedragstherapie (pCGT) op het voorkómen van psychosen. Een enorm project, waar ruim 200 patiënten met subklinische psychotische klachten aan meededen. De behandeling lijkt nu haar vruchten af te werpen. Het aantal mensen met een psychose is in de experimentele groep in elk geval een stuk kleiner dan in de controlegroep.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

GZ-Psychologie

GZ-Psychologie is een onafhankelijk tijdschrift en richt zich geheel op de snelgroeiende beroepsgroep van gz-psychologen, waarvan er inmiddels meer dan 15.000 zijn. GZ-Psychologie wil de identiteit en ...

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 8/2011

GZ - Psychologie 8/2011 Naar de uitgave