Skip to main content
Top

20-09-2016 | Psychologie | Nieuws

Nachtmerries onderschat probleem

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

7 oktober 2016 promoveert Annette van Schagen op haar dissertatie Prevalence, correlates and treatment of nightmares in secondary mental healthcare. Zij concludeert dat nachtmerries een onderschat probleem zijn voor patiënten met diverse psychische stoornissen in de GGZ, terwijl bij deze patiënten nachtmerries goed kunnen worden behandeld met IRT (Imagery Rehearsal Therapy).


Eén op de drie patiënten met psychische stoornissen in de GGZ blijkt ook last te hebben van ernstige nachtmerries. Dit percentage is hoog vergeleken met de algemene bevolking (2%). De patiënten met nachtmerries blijken ernstigere psychische klachten te hebben dan patiënten zonder nachtmerries.

In de behandeling wordt doorgaans niet naar nachtmerries gevraagd. Terwijl er een geschikte behandeling ‘imagery rehearsal therapy’ (IRT) beschikbaar is. Deze behandeling heeft ook effect bij patiënten met meerdere psychische stoornissen. Met IRT verander je het scenario van een terugkerende nachtmerrie in een nieuw scenario met een beter einde, vervolgens beeld je jezelf de ‘nieuwe droom’ meerdere malen per dag in.

Een groep patiënten kreeg zes sessies met ‘imagery rehearsal therapy’ (IRT) naast hun gangbare behandeling en de resultaten werden vergeleken met een groep patiënten die alleen de gangbare behandeling had gehad.

De patiënten die IRT gehad hadden gingen meer vooruit dan de patiënten zonder IRT. Niet alleen op het gebied van de psychische klachten, ook het aantal en de intensiteit van hun nachtmerries verminderde. 

Bron: Universiteit Utrecht

Gerelateerd

Aanbevolen

2012 | Boek

Imaginatie- en rescriptingtherapie voor nachtmerries

In dit protocol worden nachtmerries niet alleen als symptoom gezien, maar ook als apart probleem dat behandeling verdient. Het protocol is gebaseerd op een nieuwe cognitieve behandelingsmethode, de 'imaginatie- en rescriptingtherapie' (IRT).


Alles over slaapproblemen >>

GGZ Protocollen in BSL Psychologie Totaal

12-04-2016 | Psychologie | Lijst

GGZ Behandelprotocollen in BSL Psychologie Totaal

21-09-2016 | Lijst

BSL Psychologie Totaal


share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail