Skip to main content

Slaapstoornissen

Alles over slaapproblemen

Een derde deel (33%) van de volwassen Nederlanders zegt af en toe te lijden aan slapeloosheid. Van de Nederlanders die aangeven regelmatig (16%) of vaak (11%) aan slapeloosheid te lijden, zoeken er veel hun toevlucht tot de huisarts. Een ruime meerderheid van hen krijgt een slaappil voorgeschreven. Na veel herhaalrecepten groeit na verloop van tijd bij velen de wens om te stoppen met de slaapmedicatie. Wat hen vaak tegenhoudt is de vraag: hoe?

De meeste benaderingen om slapeloosheid te behandelen vallen onder cognitieve gedragstherapie bij insomnie (CGT-I). Hieronder vindt u een selectie van boeken, artikelen en nieuwsberichten over slapen en slaapproblemen, grotendeels afkomstig uit BSL Psychologie Totaal

Aanbevolen


Boeken

2021 | Boek

Slaapstoornissen in de psychiatrie

Diagnose en behandeling

Dit handboek biedt een overzicht van diverse slaapstoornissen, de diagnostiek en behandeling daarvan en hun relatie tot de psychiatrie en gebruik van psychofarmaca.
Gezonde slaap is essentieel voor het functioneren van de hersenen. Slecht slapen is …

Redacteuren:
Prof. Dr. Marike Lancel, Maaike van Veen, Dr. Jeanine Kamphuis

2020 | Boek

Slaaptraining voor jongeren op basis van CGT en motiverende gespreksvoering

Mijn Slaap Plan

In dit boek wordt het protocol Slaaptraining voor jongeren uitgelegd. Het protocol is gebaseerd op cognitieve gedragstherapie (CGT) en motiverende gespreksvoering. Het boek is bedoeld voor hulpverleners die jongeren (12-19 jaar) behandelen met …

Auteurs:
Marije Kuin, Dr. Bianca Boyer

2015 | Boek

Behandeling van langdurige slapeloosheid

Dit boek biedt een protocol voor hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg die cliënten met langdurige slapeloosheid behandelen. Hierbij wordt slapeloosheid niet alleen als symptoom gezien van bijvoorbeeld een onderliggende depressie of angs

Auteurs:
Ingrid Verbeek, Merijn van de Laar
Redacteuren:
Marieke Pijnenborg, Willemijn Scholten

2012 | Boek

Imaginatie- en rescriptingtherapie voor nachtmerries

In dit protocol worden nachtmerries niet alleen als symptoom gezien, maar ook als apart probleem dat behandeling verdient. Het protocol is gebaseerd op een nieuwe cognitieve behandelingsmethode, de 'imaginatie- en rescriptingtherapie' (IRT).

Auteurs:
Annette van Schagen, Jaap Lancee, Victor Spoormaker

2019 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Cognitieve therapie bij insomniastoornis

Slaap is een basale levensbehoefte. Ongeveer 10 % van de volwassen Nederlandse bevolking lijdt aan een insomniastoornis. De definitie hiervan is minimaal drie nachten per week problemen met in- en/of doorslapen gedurende minimaal drie maanden.

2010 | hbo | Boek

Omgaan met slapeloosheid

Bijna een derde van de Nederlandse bevolking heeft regelmatig of vaak last van slapeloosheid. Slapeloosheid houdt in dat je moeite hebt om in slaap te komen en lang wakker ligt. Ook kan het voorkomen dat je in de loop van de nacht meerdere malen wakk

Auteurs:
Gerard Kerkhof, Marieke de Gier, Marthe Sernee

2015 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Begeleiding bij slaapproblemen

Wanneer mensen slechter slapen dan voorheen, krijgen zij allerlei ideeën over dat slechte slapen. Deze leiden weer tot stress, spanning en piekeren, wat een lichamelijke spanningsreactie tot gevolg heeft. Soms reageren mensen deze lichamelijke spanni

2015 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Slaap-waakstoornissen

Patiënten met een insomniastoornis hebben last van in- of doorslaapproblemen of zijn na een redelijk aantal uren slaap niet voldoende uitgerust. Naast biologische factoren kunnen een onrealistisch verwachtingspatroon van de slaap, bepaalde leerervari

2008 | OriginalPaper | Hoofdstuk

12 Slaap- en waakstoornissen

Slaap is zo gewoon dat we er pas bij stilstaan als we er problemen mee hebben.

2006 | OriginalPaper | Hoofdstuk

19 Slaap- en waakstoornissen

Door het langdurige gebrek aan fysiologisch herstel draagt een chronische slaapstoornis bij aan het ontstaan of voortbestaan van vele stoornissen, zoals depressie en hart- en vaatziekten. Prospectief onderzoek heeft aanwijzingen opgeleverd dat chroni

2005 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Slapen

Slaap werpt in onze waarneming een muur op tussen de bewuste geest en onze omgeving. Slaap vrijwaart ons tijdelijk van prikkels uit de omgeving. Goede nachtrust zorgt ervoor dat we alert zijn, uitgeslapen, wakker.

2015 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Slaapproblemen

Slapen is heel gewoon en natuurlijk, maar ook een nodig én soms kwetsbaar proces. Hoeveel slaap heeft een mens nodig? Wat verandert daarin bij het ouder worden? Wanneer spreek je van een slaapprobleem? Welke oorzaken kunnen erachter liggen, en hoe ku

Artikelen

01-12-2020 | Werk in uitvoering

Beter slapen met ADHD

Veel adolescenten met ADHD kampen met slaapproblemen. Daardoor verergeren vaak ook andere ADHD-gerelateerde problemen, zoals aandacht en emotieregulatie. De speciaal voor hen ontwikkelde CGT-slaaptraining 'SIESTA' moet hierin verandering brengen. © …

01-05-2019 | Artikelen

Socialemediagebruik, socialemediastress en slaap: crosssectionele en longitudinale verbanden tijdens de adolescentie

Er wordt vaak gedacht dat socialemediagebruik en socialemediastress een negatief effect hebben op de slaap. Het bewijs voor deze aanname is echter beperkt. Deze studie onderzoekt de crosssectionele en longitudinale verbanden tussen …

01-04-2018

Slaapvitaminen

Nachtelijke onrust komt veel voor bij dementie en heeft een grote impact. Op de persoon met dementie zelf natuurlijk, maar ook op diens omgeving. De oorzaken van onrust variëren sterk en daarmee ook de methoden om deze te verminderen. In bepaalde …

01-09-2014

Woelend wakker liggen of slim slapen?

Langdurige slaapproblemen hebben ernstige gevolgen. Juist adolescenten krijgen vaak last van problemen met in- of doorslapen, wat veelal leidt tot chronisch slaaptekort. Hoog tijd dus dat er voor deze groep een effectieve behandeling komt, en die lij…

01-02-2014 | Artikelen

Slaapgedrag van adolescenten in relatie tot opvoeding en gedragsproblemen in drie etnische groepen

Slaapproblemen bij adolescenten komen veel voor en onderzoek toont aan dat deze gerelateerd zijn aan tal van gedragsproblemen. Er is echter weinig bekend over slaapgedrag van adolescenten in relatie tot etniciteit, opvoeding en gedragsproblemen. Een …

01-02-2010 | Cliëntenvoorlichting

Slaap- en kalmeringsmiddelen; weet wat u slikt!

Slaap- en kalmeringsmiddelen werken goed als u ze kort gebruikt. Helaas hebben ze ook bijwerkingen en gaan ze na zes weken verslavend werken. Deze medicijnen worden in de meeste gevallen niet vergoed door uw basisverzekering. U moet ze dus zelf betal…

01-12-2013 | Richtlijnen en protocollen

Van nachtmerrie tot nachtrust

Het therapeutenboek ‘Van nachtmerrie tot nachtrust: imaginatie en rescripting van nachtmerries’ is gericht op de geprotocolleerde behandeling van terugkerende nachtmerries die de slaap en het dagelijks functioneren overdag sterk negatief beïnvloeden.

01-02-2009 | Uit de praktijk

Uit de praktijk

Dat er een relatie is tussen temperatuur en slaap zal niemand verbazen. Mensen met koude voeten vallen maar niet in slaap. Ook slaapt men niet goed wanneer men het te warm heeft, wat tot een nachtelijk gevecht met de dekens kan leiden. Hoewel de rela…

01-12-2009 | Artikelen

Slaap en slaapstoornissen

Gedurende jaren was er weinig of geen belangstelling voor de slaap, noch vanuit de geneeskunde, noch vanuit de psychologie. Merkwaardig, want iemand die 60 jaar is heeft daarvan zo’n 20 jaar geslapen. Tot de leeftijd van drie jaar ongeveer heeft een …

01-12-2005 | Artikel

Dementie, slaapproblemen en de biologische klok

Bijna eenderde van de ouderen heeft te kampen met slaapproblemen. In veel gevallen heeft dit te maken met een slecht functioneren van de biologische klok. Hersenonderzoeker Eus van Someren houdt zich al jaren bezig met slaapproblemen en de gevolgen d…

01-02-2001 | Artikelen

Slaap en slaapstoornissen bij kinderen

Hoewel wij gemiddeld een derde van ons leven slapend doorbrengen en er al ongeveer veertig jaar onderzoek naar slaap wordt gedaan, hebben we nog steeds niet de functie van slaap kunnen doorgronden (De Koninck 1997 ). Toch kan een gebrek aan slaap ons…

01-02-2001 | Artikelen

Slaap-waakritmestoornissen bij gezonde en demente ouderen

Zo'n 40 tot 70 procent van de ouderen heeft chronisch last van een verstoorde slaap, terwijl dit bij de helft van de gevallen niet door de huisarts wordt opgemerkt (Van Someren 2000a). De stoornissen uiten zich in frequent nachtelijk ontwaken, moeite…

Adressen slaapklinieken in Nederland

Voordelen BSL Psychologie Totaal

Altijd up-to-date met alle nieuwste ggz e-books via jouw abonnement:

Psychologie Totaal is bedoeld voor psychologen, psychotherapeuten, othopedagogen, psychiaters e.a. professionals.

Meer weten of bestellen? >> BSL Psychologie Totaal