Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie 4/2007

01-08-2007 | Proefschrift in discussie

Proefschrift in discussie

Auteur:    

Gepubliceerd in: Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie | Uitgave 4/2007

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Extract

Het proefschrift van Anouk Janssen, kunsthistorica en juriste, heeft in de Nederlandse pers veel aandacht gekregen, niet het minst ook dank zij de tentoonstelling van oude prenten die de auteur in het Museum Boijmans-Van Beuningen in Rotterdam rond het thema van haar onderzoek mocht organiseren. De lezing van dit vlot geschreven en prachtig uitgegeven proefschrift is een waar plezier. Via zes hoofdstukken, logisch geordend tussen een uitvoerige inleiding en een korte conclusie, leidt de auteur de lezer binnen in de verbeelding van de ouderdom in de Nederlandse prentkunst tussen 1550 en 1650. De bestudeerde prenten verbeelden de levensfase van de ouderdom - al of niet in de context van de afbeelding van een visie op de hele levensloop - als (mogelijk) gekenmerkt door een aantal positieve kenmerken zoals vroomheid en ingetogenheid, ervaring en wijsheid, en een aantal negatieve kenmerken zoals gierigheid en hebzucht, lust en ongelijke liefde. De auteur situeert de inhoud van de afbeeldingen tegen de achtergrond van de uit de oudheid stammende visies op de levensfase van de ouderdom. Het betoog wordt gestoffeerd met verwijzingen naar de bijna tweehonderd afbeeldingen die in het boek zelf zijn opgenomen. Zo vergt dit boek niet alleen een aandachtig lezen van de tekst, maar ook het geduldig bekijken en herbekijken van de illustraties. Voor de specialisten werden de vele noten per hoofdstuk samengebracht. Drie bijlagen met overzichtelijke schema’s over de levensfasentheorieën en de gebruikelijke index, helpen de lezers het overzicht te behouden en zich te oriënteren bij herhaalde exploratie van specifieke thema’s. …
Literatuur
go back to reference Manheimer RJ. Aging in the mirror of philosophy. In T. R. Cole, R. Kastenbaum & R.E. Ray (Eds.). Handbook of the humanities and aging (pp. 77-92). New York: Springer. 2000. Manheimer RJ. Aging in the mirror of philosophy. In T. R. Cole, R. Kastenbaum & R.E. Ray (Eds.). Handbook of the humanities and aging (pp. 77-92). New York: Springer. 2000.
go back to reference Marcoen A. Visies op ouder worden. In A. Marcoen, R. Grommen & N. Van Ranst (Red.). Als de schaduwen langer worden: Psychologische perspectieven op ouder worden en oud zijn (pp. 63-70). Leuven:LannooCampus. 2006. Marcoen A. Visies op ouder worden. In A. Marcoen, R. Grommen & N. Van Ranst (Red.). Als de schaduwen langer worden: Psychologische perspectieven op ouder worden en oud zijn (pp. 63-70). Leuven:LannooCampus. 2006.
Metagegevens
Titel
Proefschrift in discussie
Auteur
   
Publicatiedatum
01-08-2007
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie / Uitgave 4/2007
Print ISSN: 0167-9228
Elektronisch ISSN: 1875-6832
DOI
https://doi.org/10.1007/BF03074848

Andere artikelen Uitgave 4/2007

Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie 4/2007 Naar de uitgave

Recente onderzoeksliteratuur

Recente onderzoeksliteratuur

Boekbesprekingen

Boekbesprekingen

Signalementen

Signalementen