Skip to main content
Top

2016 | OriginalPaper | Hoofdstuk

11. Pijnstilling in de palliatieve fase

Auteur : Marten van Wijhe

Gepubliceerd in: Pijnproblemen in de praktijk

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

U komt ’s avonds thuis bij de 75-jarige heer Santema, die u begeleidt in de palliatieve fase bij een inoperabel oesofaguscarcinoom. Hij is bedlegerig, aan het vermageren, wordt verzorgd door zijn vrouw, die vraagt of u komt vanwege pijn die onvoldoende reageert op de medicatie die hij al enige weken gebruikt. Hij was een dominante man, gewend om de baas te zijn in het bedrijf dat hij opgebouwd had. Hij is niet gewend om over zijn emoties te spreken, iets waar zijn vrouw zichtbaar onder lijdt. Hij vertelt dat hij een paar keer per dag krampende pijn in zijn borst ervaart, zo heftig dat hij zich geen raad weet, na een paar minuten zakt het weer af.
Literatuur
go back to reference Beuken-van Everdingen, M. H. J. van den (red.). (2014). Het palliatief formularium (5de druk). Houten: Bohn Stafleu van Loghum. Beuken-van Everdingen, M. H. J. van den (red.). (2014). Het palliatief formularium (5de druk). Houten: Bohn Stafleu van Loghum.
go back to reference Vielvoye-Kerkmeer, A. P. E., Wijhe, M. van, & Dijk, L. van (red.). (2013). Het pijn formularium. (3de ed.). Houten: Bohn Stafleu van Loghum. Vielvoye-Kerkmeer, A. P. E., Wijhe, M. van, & Dijk, L. van (red.). (2013). Het pijn formularium. (3de ed.). Houten: Bohn Stafleu van Loghum.
Metagegevens
Titel
Pijnstilling in de palliatieve fase
Auteur
Marten van Wijhe
Copyright
2016
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-1255-9_11