Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

15-02-2018 | Onderzoek | Uitgave 3/2018

Huisarts en wetenschap 3/2018

Overstappen op een ander merk levothyroxine

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 3/2018
Auteur:
Linda Flinterman
Belangrijke opmerkingen
Flinterman LE. Overstappen op een ander merk levothyroxine. Huisarts Wet 2018;61[3):14-7. DOI: 10.1007/s12445-018-0055-x.
NIVEL, Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg, Utrecht: dr. L.E. Flinterman, onderzoeker, namens het onderzoeksteam van het NIVEL en het PHARMO instituut, l.flinterman@nivel.nl.
Mogelijke belangenverstrengeling: niets aangegeven. Het onderzoek ontving een subsidie van ZonMw (dossiernummer 848050005).
Dit artikel is gebaseerd op de onderzoeksrapporten Gevolgen van het tekort aan Thyrax Duotab voor patiënten: veel patiënten ervaren klachten na gedwongen overstap (Utrecht: NIVEL, 2017) en Het effect van de omzetting van Thyrax Duotab op de schildklierhormoonconcentratie in het bloed. (Utrecht: PHARMO-instituut, 2016).

Samenvatting

Inleiding Een half miljoen Nederlanders heeft een schildklieraandoening. In 2015 gebruikte ruim 70% van hen levothyroxine van het merk Thyrax® Duotab. Tussen februari 2016 en april 2017 was dit merk slecht verkrijgbaar en werden vrijwel alle patiënten gedwongen over te stappen op een ander merk levothyroxine. Omdat het vermoeden bestond dat zo’n overstap mogelijk niet zonder gevolgen zou blijven, onderzochten we de TSH-waarden en de kwaliteit van leven voor en na de overstap.
Methoden Uit de registraties van het NIVEL en het PHARMO-instituut selecteerden we patiënten bij wie de concentratie thyreotropine (TSH) was gemeten in de periode van januari 2014 tot september 2016. Daarnaast vulden 150 patiënten die overstapten driemaal een kwaliteit-van-levenvragenlijst in, eenmaal voor de overstap en vervolgens zes en twaalf weken na de overstap.
Resultaten De meeste patiënten stapten over van Thyrax® naar Euthyrox® (39%) of levothyroxine Teva® (56%). Na een dosisneutrale overstap had ruim 30% van de patiënten een te laag TSH. Bij patiënten die meer dan 100 μg Thyrax® per dag gebruikten was dit zelfs meer dan 50%. Ruim een kwart van de ondervraagde patiënten voelde zich na de overstap slechter dan ervoor; het ziekteverzuim verdubbelde.
Conclusie Een dosisneutrale overstap van Thyrax® naar een ander merk levothyroxine brengt een reëel risico op overdosering met zich mee, met name voor patiënten die een hoge dosis gebruiken (> 100 μg).

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2018

Huisarts en wetenschap 3/2018 Naar de uitgave