Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

15-02-2018 | Beschouwing | Uitgave 3/2018

Huisarts en wetenschap 3/2018

Linkerventrikelhypertrofie op het ecg

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 3/2018
Auteurs:
Ralf Harskamp, Pepijn Vroon, Louis Handoko
Belangrijke opmerkingen
Harskamp RE, Vroon P, Handoko ML. Linkerventrikelhypertrofie op het ecg. Huisarts Wet 2018;61:18-20. DOI: 10.1007/s12445-018-0050-2.
Mogelijke belangenverstrengeling: niets aangegeven.

Samenvatting

Op uw spreekuur verschijnt een 57-jarige man van wie bekend is dat hij hypertensie en een intermediair cardiovasculair risicoprofiel heeft. U laat een ecg maken, waarop een sinusritme zichtbaar is. Er zijn ook aanwijzingen voor een linkerventrikelhypertrofie. Bij lichamelijk onderzoek constateert u geen afwijkende bevindingen; zo is er geen hartgeruis en ziet u ook geen uitgesproken links-rechts bloeddrukverschil. Wat moet u met deze ecg-bevindingen en wat zijn de prognostische consequenties en mogelijke behandelingen?

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2018

Huisarts en wetenschap 3/2018 Naar de uitgave